Skip to main content
Wat spookt er door jouw hoofd op je strandstoel?

Wat spookt er door jouw hoofd op je strandstoel?

Kinderen uitgezwaaid, klas opgeruimd, mailbox geleegd, je takenlijst afgevinkt. Zeker in de eerste weken van de vakantie zul je nog regelmatig denken aan het afgelopen schooljaar. Waar denk jij dan zoal aan?

Negativity bias

Heb je eindelijk vakantie, ben je zeer verguld met alle rust om je heen, zit je alsnog middenin je klas:
“O! Ik ben vergeten dat verslag af te maken. Dat moet dan in de laatste vakantieweek.”
Of: “Hebben we er nou wel goed aan gedaan die leerling toch in die andere groep in te delen?” of: “Ik had niet zo kattig tegen mijn collega moeten doen!” Je voelt de spanning alweer oplopen en het lukt je niet om van je uitzicht te genieten of om te ontspannen.
Valt je iets op? Op de een of andere manier onthouden we vooral de negatieve dingen. Is ons hoofd vooral gericht op de dingen die volgens onszelf niet goed, fout of ongepast waren. Deze neiging om meer waarde te hechten aan negatieve ervaringen en ze beter te onthouden dan positieve heet de negativity bias of de negativiteitsfout.
De negativiteitsfout heeft evolutionair gezien een functie. Om te kunnen overleven is het belangrijk om bedreigingen te herkennen. Eén klein foutje kan immers de dood betekenen. Wie zich concentreert op mogelijke negatieve gevolgen van zijn gedrag heeft meer kans om te overleven.

Wees dankbaar

Gun je jezelf echte ontspanning en plezier tijdens je vakantie? Besteed dan eens een week lang bewust aandacht aan dat waar je dankbaar voor bent.
En dat is meer dan je nu denkt!
Kijk eens terug op het afgelopen jaar en noem 5 dingen waar je dankbaar voor bent, bijvoorbeeld:
  • de lach van Jesper
  • dat de computer vaak wel werkte
  • mijn fijne duo-collega
  • die leuke les over meten
  • hoe trots ik was op Simone
  • het leuke gesprek met de ouder van Maarten
  • mijn fijne klaslokaal
  • het handige Digibord
  • ons leuke schoolplein
  • de pen waarmee ik schrijf
  • hoe Isabella haar maatje zo goed hielp
  • … en echt zo kan ik er nog wel 10 bedenken!

Ga gerust door het mogen zoveel dingen zijn als je wilt.

Doe dit elke dag op een moment op de dag of aan het einde van de dag. Doe het in je hoofd of doe het op papier. Als je het op papier schrijft lees het dan zo en dan eens na. Vooral in zware of sombere tijden kan dit je oppeppen.

Je kunt het ook doen als je opmerkt dat je aan het piekeren bent of vooral op negatieve dingen bent gericht. Stop daar dan direct mee en stel jezelf de vraag: ‘waar ben ik dankbaar voor?’
Soms moet het dan even op gang komen, vaak ontstaat er al snel een stroom van dingen waarvoor en mensen voor wie je dankbaar bent.

Veerkracht

Dankbaar zijn helpt om open te staan voor de positieve dingen. Het helpt je om gemakkelijker kansen te zien en creatieve oplossingen te vinden. Je ontwikkelt meer veerkracht zodat je beter bestendig bent tevens stress en gemakkelijker om kunt gaan met moeilijke situaties.
Ben je klaar met je negatieve gedachten?
Wees dankbaar 🙂