Skip to main content
10 tips voor drukke leerkrachten

10 tips voor drukke leerkrachten

Ben jij een leerkracht en snak jij weleens naar een moment van rust? En denk je dat dat niet mogelijk is temidden van de drukte van de klas en het programma van de dag?

Dan daag ik je uit om een of twee van onderstaande tips toe te passen. Kijk welke voor jou het meest eenvoudig lijkt om te doen. Spreek met jezelf af om deze één week uit te proberen. Bevalt het ga er dan gerust mee door of kies er een andere oefening bij.

  1. Voordat ’s ochtends de deur opengaat voor de leerlingen volg je drie keer je hele in- en uitademing. Je voelt je kalm en ontspannen en je kunt je openen voor de kinderen en voor de schooldag die je samen met hen gaat doorbrengen.
  2. Elk kind dat met een vraag of opmerking bij je komt geef je jouw volledige vriendelijke aandacht.
  3. Elke keer wanneer je een slok thee of koffie neemt – of die nu warm is of inmiddels koud is geworden – drink je die met je volle aandacht. Dit kan gerust temidden van de drukte in de klas, dit hoeft tenslotte maar een halve minuut te duren.
  4. Als je de klas uitloopt naar het kopieerapparaat of naar een kast op de gang, loop je bewust: je neemt waar hoe je voeten de grond raken en hoe je ze weer optilt. Intussen adem je rustig door.
  5. Wanneer het rumoerig is in de klas en je wil graag dat het stil wordt, word dan eerst zelf stil. Sta stil bij jezelf, haal een paar keer rustig adem, voel je kalm en ontspannen en geef dan pas jouw stilteteken of stiltewoord.
  6. Zet een timer op je telefoon die gedurende de dag een aantal maal kingelt. Als je deze bel hoort stop je een moment en richt je je aandacht op je ademhaling of op een punt in je lichaam dat prettig voor je voelt. Bijvoorbeeld je buik, je hart of je voeten. Dan ga je weer gewoon verder met waar je mee bezig was.
  7. Ga naar het toilet en doe de adempauze.
  8. Als je voelt dat je een moment van rust nodig hebt, kijk dan even naar buiten en zoek een boom of struik en richt daar voor een aantal momenten in alle rust je aandacht op. Of kijk naar de lucht en de wolken die voorbijdrijven.
  9. Als de kinderen pauze houden, neem dan zelf ook even pauze. Ga zitten, sluit je ogen, krul je mondhoeken tot een lichte glimlach en neem een aantal minuten de tijd (zet eventueel een timer van vijf minuten) om je aandacht op je ademhaling te richten.
  10. Zorg dat je even buiten komt op een schooldag om deze oefening te doen. Of doe deze wanneer je sowieso al buiten komt. Bijvoorbeeld tijdens de wandeling naar de gymzaal, als je pleinwacht bent, tijdens je eigen pauze of aan het einde van de schooldag als je met de kinderen naar buiten gaat. Haal zodra je buiten bent een aantal malen diep adem. Voel hoe je de frisse buitenlucht inademt. Bij je uitademing laat je alle zorgen, prikkels en drukte van dat moment los. Tover een glimlach op je lippen, voel je dankbaar voor de mooie momenten van de dag en voel hoe je weer fris en kalm je activiteiten vervolgt.

Wanneer je dagelijks een of meer van deze oefeningen toepast zal je gevoel van rust, kalmte en plezier toenemen. Ik ben heel benieuwd hoe deze tips voor jou werken.