Dagelijkse routinehandelingen met aandacht doen

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van dagelijks terugkerende routinehandelingen
waarbij je eenvoudig mindfulness kunt toepassen.

Opstaan

Rustig opstaan en niet haasten helpt om de stresshormonen niet al in de ochtend te activeren. Neem je daarom voor om bewust op te staan.Sta eens stil bij de beweging van je adem zodra je wakker wordt. Is het een inademing of een uitademing die het eerst opvalt? Adem dan eens drie keer diep in en uit.

Stap je bed uit, rek je uit en gaap. Je kunt je gezicht stevig wakker wrijven en aanje oren trekken. Dat maakt je wakker. Zeg tegen jezelf iets in de zin van: ‘de dag is nu begonnen’ en merk op hoe het nu met je is.

Bewust onderweg met de fiets

Neem de eerste vijf minuten van je reis om er met je volle aandacht bij te zijn.Pak je fietssleutel en steek hem met aandacht in je slot. Stap vervolgens heel bewust op. Waar zet je je handen, met welke voet stap je eerst op? Als je gaat zitten, hoe voelen je billen op het zadel, hoe voelt je rug? Recht, gebogen, gespannen, ontspannen? Hoe start je op: rustig of hard? Voel je benen en je voeten die zorgen dat je vooruitgaat. Merk de beweging van de trappers en de wielen op.

Kijk dan eens om je heen, wat zie je, wat neem je waar, wat hoor je, wat voel je, wat ruik je? Kun je de wind voelen op je huid, de warmte van de zon, de regendruppels?

Ben dan even helemaal bij het hier en nu van het onderweg zijn, in hoeverre ben je hier? Of ben je in gedachten al op je werk, of nog thuis bij dat conflict met je huisgenoot?

Zonder oordeel, mild en met vriendelijke aandacht merk je je gedachten op.

Richt je aandacht dan weer op het fietsen, op je omgeving, op je lichaam, op je adem en vervolg je weg.

MARIJKE WILLEMS
Coach, trainer, onderwijskundige, opleidingsadviseur

06 518 068 83
info@marijkewillems.nl

Bezoekadres:
Place Vendome, Kamer 4.120
Dr. van Deenweg 162
8025 BM Zwolle

Postadres:
Molenweg 123,
8012 WD Zwolle

 

Gedragscode

KvK Zwolle 8225851
BTW nr. NL147830424B01
IBAN Bank: NL48KNAB0259973882

 

VOLG ME