Deze vraag krijgen we regelmatig van onze cliënten.
Ze willen heel graag aan de slag met het opruimen van de veelheid aan spullen in hun huis, maar ze weten niet waar te beginnen. Op de overvolle zolder? In de schuur? Of in de kelder die volstaat?
Achter de vraag waar te beginnen zitten ook allerlei gedachten en aannames. Over dat het opruimresultaat meteen perfect moet zijn, dat je eerst allerlei bakken en dozen moet kopen, dat alles meteen moet.
Deze gedachten over het opruimen kunnen er voor zorgen dat het zo overweldigd en groots lijkt, dat je niet begint. Niet weten waar te beginnen brengt je in een soort verlammende toestand, met vaak als gevolg ‘van uitstel komt afstel’.
Ons advies is om te beginnen in een ruimte waar je vaak bent, een ruimte waar je er het meest plezier van hebt als het er opgeruimd is.
Zodat je niet als je visite verwacht, eerst alle rondslingerende spullen snel in de kast hoeft te mikken (voor het oog is het netjes, maar als je de volgende dag de kast opendoet mietert alles eruit…). Zodat je niet als je aan de eettafel wilt gaan eten eerst elke keer een stapel tijdschriften hoeft te verplaatsen. Zodat je niet als je de planten water wilt geven eerst van alles aan de kant hoeft te schuiven om er bij te kunnen. Zodat je niet eerst stapels kleding van je bed hoeft te halen voordat je kunt gaan slapen.
Het als eerste opruimen van een ruimte waar je vaak bent, geeft meteen een blij en voldaan gevoel, het geeft rust en het stimuleert je om vervolgens andere ruimtes in je huis aan te pakken.
Om te zorgen dat het opgeruimd blijft in de ruimtes die je hebt aangepakt moet je nieuwe opruimgewoonten aanleren. Als je nieuwe gewoonten aanleert moeten er in de hersenen nieuwe verbindingen worden gecreëerd. Het zetten van kleine stapjes en herhaling zijn hierbij de sleutels. Begin dus met een kleine stap aan een opruimklus en beperk je aandachtsgebied tot 1 ding, 1 stapel of 1 ruimte. Doe dit elke dag of drie keer per week zodat je jezelf de kans geeft je de gewoonte eigen te maken.
Een mooie oefening die je kan helpen om te bepalen waar je wilt starten is deze:
Creër een moment voor jezelf, zorg ervoor dat je minimaal een half uur niet gestoord kunt worden. Maak het jezelf gemakkelijk. Pak er een notitieblok, een pen en iets te drinken bij.
3. Voer de eerstvolgende kleine stap meteen uit. Hoe voelt dit?
4. Spreek dan met jezelf de eerstvolgende kleine stap met jezelf af en wanneer je die gaat doen.
5. Zo ga je verder. Op jouw manier, in je eigen tempo.
Die zolder, kelder of schuur komen aan de beurt op het moment dat je daar aan toe bent.
Geniet van het resultaat! En bedenk, opruimen is zelfzorg; opruimen is een onderdeel van goed voor jezelf zorgen. Je maakt ruimte voor wat je echt belangrijk vindt. Dat is opruimen van binnenuit.
In de dagworkshop van Zooi naar Zin helpen we je hierbij. We doorlopen in een kleine groep 6 stappen met jou. Bij iedere stap staan we stil, geven we uitleg en doen we oefeningen. Zodat je aan het einde van de dag zelf het proces hebt doorlopen en helder hebt wat jouw kompas is waarop jij keuzes gaat maken in je leven en je werk.
Om kennis te maken met ons en met onze manier van werken organiseren we ook inspiratiebijeenkomsten van 2 uur.
Kun je niet op deze inspiratiebijeenkomst en zou je graag meer toelichting willen hoe jij deze stappen in jouw situatie kunt toepassen? Maak dan een afspraak met ons. We bieden je gratis en vrijblijvend een adviesgesprek aan.
© copyright 2021 | website Sandra Gortemaker | foto's Marjan van Houwelingen