Skip to main content
21 rustmomenten voor de laatste 2 schoolweken van 2017

21 rustmomenten voor de laatste 2 schoolweken van 2017

rust in de klas

Ben jij leerkracht in het basisonderwijs en wil jij je ook echt vrij voelen in de kerstvakantie? Met meer rust de laatste schoolweken van 2017 doorkomen? En denk je regelmatig hoe kom ik die laatste weken voor de kerstvakantie nog een beetje ontspannen en met plezier door? Hier heb ik een aantal tips voor je die je helpen om temidden van de drukte en de onrust toch rustmomentjes te nemen.

Sommige zijn zo klein, dat je ze met gemak een keer kunt doen op de dag. Kijk maar eens welke drie jij met gemak direct kunt doen in de klas of op het schoolplein.

21 rustmomenten:

 

  1. Je loopje van je fiets of auto naar de schooldeur. Loop rustig en met aandacht voor wat je ziet en voor wie je tegenkomt naar de schooldeur.

  2. Neem bij binnenkomst een halve minuut extra om je collega te begroeten.

  3. Aansteken van de adventskaarsen in de klas (met of zonder kind): adem langzaam in en uit bij elk kaarsje.

  4. Voor kleuterjuffen tijdens de lunch in de klas. In plaats van rond te rennen en elk kind te helpen ga jij vooraan zitten en komt elk kind dat hulp nodig heeft naar jou toe. Geniet ervan dat je even lekker op je billen mag zitten. Zo heb je ook iets meer aandacht voor elk kind.

  5. Tijdens pleinwacht: loop naar buiten adem diep in en uit, spreid je armen en zeg een paar keer luid en duidelijk hèhè!!!

  6. Tijdens pleinwacht: speur naar alle natuur die je om je heen kunt vinden en kijk er even met aandacht naar.

  7. Even snel naar het toilet: blijf net iets langer zitten dan nodig is en geniet van de rust en de stilte die hier heerst. Een halve minuut doet al wonderen.

  8. Zet een glimlach op je gezicht. Je zult je direct meer ontspannen voelen.

  9. Kom je klas binnen en noem 5 dingen waar je dankbaar voor bent in je klas. (je fijne stoel, die mooie tekening, het digibord dat het zo vaak wel doet, etc.)

  10. Terwijl de klas schreeuwt en lawaaiig is sta jij stil en luister je naar al dat lawaai in plaats van je stem te verheffen. Wees benieuwd naar wat er gebeurt.

  11. Kopieer in alle rust je werkbladen, adem rustig in en uit en breng je hele aandacht naar het kopiëren. Tenzij er een noodsituatie is kun je dit in alle rust doen.

  12. Zit tijdens de gymles ook eens op het bankje en voel hoe heerlijk het is om gewoon even te zitten en te kijken.

  13. Als iedereen tegelijkertijd je aandacht wil in de les, wordt je heel rustig en stil en wacht je even met reageren.

  14. Ga eens op je handen zitten als de kinderen aan het werk zijn. Kun je je zitbotjes voelen? Adem lekker in en uit en kijk rustig rond. Ook al zie je dat een kind je aandacht vraagt, je reageert niet direct, jij mag even blijven zitten en je komt zometeen als dat dan nog nodig is.

  15. Drink je eerste slok koffie of thee met je hele aandacht op. Proef de smaak, voel de warme – of inmiddels koud geworden – drank in je mond en lijf.

  16. Als de kinderen aan het werk zijn luister dan eens naar alle geluiden die je hoort: zachte geluiden, harde geluiden, geluiden van buiten, geluiden van binnen. Wat merk je op als je dit doet?

  17. Leg een briefje op je bureau: alles waar je tijdens de lesdag aan denkt en niet moet vergeten schrijf je hier op. Je hoeft er meteen niet meer aan te denken

  18. Veeg je klas met aandacht aan. Elke keer als je merkt dat je aan iets denkt richt je je aandacht eenvoudig weer op het vegen.

  19. Elke keer als je eraan denkt dat je die ene ouder moet bellen waar je tegenop ziet breng je je aandacht naar de adem in je borst of buik. Zeg eventueel tegen jezelf: oké ik vind dat een lastige ouder of een lastig gesprek. Hier nu over piekeren leidt me af van de klas dus ik haal adem en ga verder met wat ik heb te doen.

  20. Als je werk van de kinderen nakijkt: ga lekker zitten op je stoel, zorg dat je voeten op de grond staan of op een plankje. Voel je billen op de stoel en je rug tegen de stoelleuning en haal een paar keer diep adem. Vergeet ook niet om lekker uit te ademen. Rek je even uit als je dat fijn vindt. Nu kun je fris beginnen met nakijken.

  21. Neem voordat je de klas en de school verlaat nog even een paar minuten tijd voor jezelf en kijk terug op de dag: wat was er fijn vandaag? Waar heb je van genoten? Waar heb je om gelachen? Met wie had je het fijn vandaag? Voor wie ben je vandaag echt van betekenis geweest?

Wil jij 2018 beginnen met meer rust in je gat en kalmte in je hoofd?

Reserveer dan een gratis ‘Grip op je stress-gesprek’ voor drukke leerkrachten.

  • Ik help je om meer rust in je hoofd te krijgen en met meer plezier in de klas te zijn.
  • Je krijgt een oefening mee die precies bij jou past en jou direct rust geeft tijdens je werkdag op school.

In januari heb ik ruimte voor 4 gesprekken: live, telefonisch of via Skype.

Stuur me een mail dan maken we een afspraak.