Skip to main content
25 redenen waarom je meer balans zou willen

25 redenen waarom je meer balans zou willen

“Hoe krijg ik meer balans?” Dat is wel zo ongeveer de hoofdvraag waarmee leerkrachten bij me binnen komen. Een wedervraag die ik dan stel is: “Waarvoor wil je balans?” Oftewel wat is je verlangen? Wat is het dat er nu in de knel raakt?

Meer balans krijgen gaat ook over bewust de keuze maken voor ander gedrag. Anders denken. Ja zeggen tegen jezelf. Over eerst voor jezelf zorgen en dan pas voor anderen. Jezelf toestemming geven om iets niet te doen. Of iets anders te doen. Een gesprek durven aangaan met die collega, die ouder of je leidinggevende. Andere afspraken maken in de klas.

Kiezen voor ander gedrag

Om bewust te kiezen voor ander gedrag moet je even een stapje terugdoen. Maar dat valt lang niet mee. Temidden van de waan van de dag heb je al ja gezegd voordat je er erg in hebt. Heb je al gereageerd zonder erover na te denken. Je gedrag veranderen vraagt dus om stil te staan en je bewust te worden van wat je doet en wat je zegt. En van wat het met jou doet. Wordt je blij van je eigen gedrag? Zorg je daarmee goed voor jezelf?

Merk je dat je vaak vol goede voornemens bent maar na een paar dagen alweer moet constateren dat het daarbij is gebleven? Dat je weer elke avond hebt gewerkt, dat je toch die klus van je collega hebt overgenomen.

Wat je hierbij kan helpen is om voortdurend jouw verlangen voor ogen te hebben. Dat je dus elke dag weet waarvoor jij meer balans wil. Als je je elke week, elke dag, elke minuut met jouw verlangen kunt verbinden dan zet je de eerste stap om in beweging te komen.

Voor jezelf helder hebben, echt voelen waarom je het doet is namelijk een belangrijke motivator.

Dus vraag jezelf eens af als je op zoek bent naar meer balans in je leven waarvoor je dat wil.

Hier alvast 25 redenen waarom je meer balans zou willen:

 1. Je bent meer betrokken bij de leerlingen
 2. Je bent veel meer aanwezig in de klas
 3. Je voelt je minder opgejaagd
 4. Je voelt je meer ontspannen
 5. Je lijf is vitaler
 6. Je staat fris en opgewekt in de klas
 7. Je kunt je humor weer inzetten: een zeer waardevol instrument voor jou als leerkracht
 8. Je adem kan zich ontspannen dus je lijf krijgt meer zuurstof
 9. Je kunt adequaat en flexibel reageren op situaties in de klas
 10. Je gaat steviger je oudergesprekken in
 11. Je hebt meer overzicht in de klas
 12. Je hebt het gezellig met elkaar in de klas
 13. Je staat open voor je collega’s
 14. Je hebt ’s avonds ook vrije tijd
 15. Je kiest ervoor om activiteiten te doen die jou opladen
 16. Je hebt zin in je takenlijst
 17. Je leunt ook eens achterover in de klas
 18. Je geniet van de leuke momenten
 19. Ongeduld, huh wat is dat?
 20. Je drinkt weer eens warme koffie of thee
 21. Je hebt genoeg tijd en ruimte voor je eigen kinderen
 22. Je voelt je bezieling weer
 23. Je weet weer waarom jij leerkracht bent geworden
 24. Je geeft weer met passie en enthousiasme les
 25. Je maakt thuis en in de klas tijd voor leuke dingen.

 

Een stap naar meer balans

Nou zo kan ik nog wel even doorgaan. En jij? Begint het bij jou ook te borrelen? Om jezelf in beweging te zetten naar meer balans kun je het volgende doen. Kies de 3 redenen waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Welke jou het meeste raken. Schrijf deze 3 op en plak ze op je spiegel.

’s Morgens en ’s Avonds wordt je eraan herinnerd. Je onderbewuste slaat ze op en dat helpt je om gedurende de dag andere keuzes te maken. Probeer het maar eens een paar weken uit.

 

Merk je dat je eigenlijk heel graag meer balans in je leven wil? Dat je graag meer wilt genieten en tijd wil maken voor leuke dingen maar dat je daar de energie niet voor voelt? Dat je je minder opgejaagd wil voelen? Met meer rust de dag door wil komen? En dat het je maar niet lukt om je gedrag te doorbreken?

Dan wil ik je graag verder helpen in een vrijblijvend gratis ‘Geef les zonder stress-gesprek’. In dit gesprek bekijken we samen hoe jij meer lucht in je week kunt brengen. Je krijgt hierdoor inzicht in wat voor jou wel en niet werkt. Zo kom je met meer rust en plezier je week door. Als je geïnteresseerd bent klik dan hier.