Skip to main content
5 tips om met meer ontspanning de rapporten te schrijven

5 tips om met meer ontspanning de rapporten te schrijven

Het is weer rapportentijd! Deze weken kunnen voor fikse stresspieken zorgen voor leerkrachten. Alle toetsen moeten, vaak ook nog individueel, worden afgenomen, verwerkt, besproken met de IB’er en in het team. En dan heb ik het nog niet over de oudergesprekken gehad die daar natuurlijk op volgen.
Die stapel rapporten zit menig leerkracht aardig op de nek en ik hoor van veel leerkrachten dat het voor hen een sluitpost is. Er wordt ‘s avonds, in het weekend of zelfs in de vakantie aan gewerkt.

Heb je ook last van rapportenstress? Kijk dan eens of een van mijn onderstaande tips je kunnen helpen.

1. Bedenk eens hoe je je zou willen voelen als het klaar is? Wat wil je hebben bereikt als de stapel rapporten klaar is?

Koppel aan het schrijven van de rapporten een persoonlijk doel. Dan wordt het niet meer alleen maar een rottige klus die gedaan moet worden. Dan spreek je ook je interne motivatie aan. We kunnen het ook leuker maken.
Dus waar zou je trots op willen zijn van jezelf? Dat je het snel hebt gedaan, dat je je goed kon focussen, dat je creatieve, positieve en motiverende opmerkingen in de rapporten hebt geschreven? Dat je het kort en bondig hebt kunnen houden? Maak het niet te groot want dat leidt te veel af van je eigenlijke doel: de rapporten die gewoon af moeten zijn op een bepaalde dag.

2. Brainstorm ook op andere plekken

Vaak komen op onverwachte momenten de beste ideeën. Ineens zie je voor je hoe goed die ene leerling zo zijn best deed. Op de fiets schiet je ineens een goede zin te binnen voor dat meisje bij wie je weinig extra’s kon verzinnen. Houd in deze periode een blocnote en pen in je tas of in je jaszak. Stel jezelf af en toe de vraag wat kan ik over die leerling schrijven? Schrijf al je ingevingen direct op. Scheelt je weer uren plafondgestaar achter je bureau.

3. Laat de criticus thuis

Lopend kom je vaak tot hele goede ideeën, dat zet je creativiteit aan en het haalt je uit je kritische denken. Ga een eindje lopen (desnoods door je lokaal) en haal jezelf de verschillende leerlingen voor de geest. Spreek hardop in op je telefoon wat er maar in je opkomt. Praat gewoon ongecensureerd. Later luister je het terug en schrijf je je beste zinnen op.
Scheelt je vooral negatieve energie. Achter je computer zit je uit te stellen, nagel te bijten, afleiding te zoeken op Facebook, Instagram of te Whatsappen. Of je gaat je collega van het werk halen om samen te klagen dat rapporten schrijven het meest vreselijke van je werk is. En vervolgens komen alle op een na meest vreselijke dingen aan bod. Zonde van je tijd en zonde voor je humeur.

4. Zoek uit wanneer en waar jij op je best bent voor deze taak

Wanneer ben jij op je best, is je hoofd fris voor deze taak? Voor de een is dat om zes uur in de ochtend, voor een ander in de middag direct na school, of juist om 8 uur ’s avonds. Stel dit voor jezelf vast en plan op deze momenten tijd in voor de rapporten.
Zoek ook de beste plek voor jou waar je je echt kunt focussen. Dat kan zijn samen gaan zitten met een collega of apart een uur achter elkaar werken en dan 10 minuten samen koffiedrinken. Voor de ander is dat in een cafeetje, in de achtertuin, op zolder, in de klas of juist in een andere ruimte in de school.
Als je op school gaat zitten werken, blok je tijd en communiceer ook naar collega’s dat je niet bereikbaar bent omdat je aan de rapporten werkt.

5. Zorg goed voor jezelf en neem mini-pauzes

Tenslotte een hele belangrijke: voel je grenzen! Stel je hebt twee uur geblokt om aan de rapporten te werken, ga dan alsjeblieft niet in een ruk door. Je put je lijf en je geest teveel uit waardoor je niet meer scherp bent.

Stop af en toe even en neem een mini-pauze. Een minuutje even naar buiten kijken, opstaan van je stoel en je even uitrekken en weer ademhalen. Jezelf wel even de tijd gunnen om naar het toilet te gaan, thee te halen of wat te eten. Je blijft intussen echt wel gefocust op je taak.

En tenslotte hoort bij goed zorgen voor jezelf ook de discipline om vooral wel naar sport, yoga, of je koor te gaan of ’s avonds nog even te gaan wandelen. Zo blijf je beter in balans, ook in tijden van fikse pieken in het werk.

Ik ben heel benieuwd welke tips voor jou het beste werken. Misschien pas je zelf al hele goede tips toe of hebben mijn tips je op ideeën gebracht. Ik hoor ze graag!