Skip to main content
7 tips voor meer grip op je week

7 tips voor meer grip op je week

De week kan je soms zomaar overkomen. Je rolt van het een in het ander, je hebt amper tijd om boodschappen te doen. Je graait maar wat bij elkaar in de supermarkt. ‘s Ochtends kom je erachter dat je die jurk die je aan had willen trekken nog niet hebt gestreken. En ‘s middags belt je zoon je op waarom je niet thuis bent want jullie moesten toch naar de orthodontist.
Help! Je beent het allemaal niet meer bij. De een beleeft dit soort momenten elke week, de ander overkomt dit vooral in de allerdrukste tijden.

Hoe het voor jou ook is, als je graag meer rust in je week wil, meer overzicht wil hebben zodat de dingen je minder overkomen. Kies dan een van onderstaande 7 tips en pas deze een paar weken achter elkaar toe. Maak hem jezelf eigen op jouw manier, dan wordt het jouw gewoonte die bij jou past.

1. Keek op de week

Wat voor mijzelf inmiddels een vaste gewoonte is geworden is op zondagavond een keek op de week doen. Ik pak dan mijn agenda, taken en doelen van deze week erbij. En ik loop de week die komen gaat even door. Soms pak ik maar 10 minuten en op andere momenten neem ik er langer de tijd voor.

Ik vind dit een fijn moment want het geeft mij veel rust in mijn hoofd. Ik weet dan of er knelpunten zijn deze week en kan er nu alvast actie op ondernemen in plaats van dat het mij overkomt.

Ik zie afspraken van alle gezinsleden, weet wie wanneer wel of niet mee-eet en wie vroeg of laat moet eten. Dan weet ik ook waar ik rekening mee moet houden qua boodschappen en of we veel of weinig tijd hebben om te koken.

Als er losse eindjes zijn schrijf ik ze op mijn to-dolijstje van de week.

Daarna kijk ik naar mijn werkweek zodat ik weet wat mijn focus en doelen zijn voor deze week. Wanneer ik gesprekkendagen heb, of er een training is die ik geef en wanneer er bureaumomenten zijn om mijn administratie, mails etc. te verwerken.

Ook check ik of er voldoende ruimte is om onverwachte zaken op te kunnen pakken.

Als ik overzicht heb, taken ingepland, hulp ingeroepen en de focus op mijn zakelijke doelen helder heb, sluit ik met rust in mijn hoofd en zin in de week mijn laptop en geniet ik lekker verder van mijn zondagavond.

2. Preparing your meal: bereid je maaltijden voor

Ik vind verzinnen wat we gaan eten het ergste aan koken. Ook wil ik niet elke dag in de supermarkt lopen. Een oplossing hiervoor is dat als mijn vriend de zaterdagboodschappen doet, hij drie maaltijden bedenkt. Ik hoef er dan nog maar vier te bedenken. Ik bedenk dan vantevoren wat we elke dag gaan eten en kijk wat ik in huis heb en aan boodschappen bij moet halen. Ik vind het namelijk heel onrustig als ik weet dat ik om vijf uur nog naar de supermarkt moet gaan, mijn kind van de bso moet halen en daarna nog moet koken. En ja dat is drie keer teveel moeten. Als ik mijn kind van de bso haal wil ik tijd en aandacht voor hem hebben dus zorg ik dat ik niet naar de supermarkt hoef en al weet wat we gaan eten.

Als je weet of je veel of weinig tijd hebt om te koken weet je ook wat voor soort eten handig is die dag. Je kunt vantevoren maaltijden extra koken zodat je op de dagen met weinig tijd wat uit de vriezer kunt halen. Je kunt ook elke keer wat meer koken zodat je een avond kliekjes kunt eten.

3. Gebruik je hoofd niet om aan dingen te denken maar om over dingen na te denken

Ik heb twee todo-notebooks: een voor thuis en een voor mijn werk. Superhandig en het geeft me heel veel rust in mijn hoofd in de week. Als ik aan dingen denk schrijf ik ze op deze lijsten. Ook heb ik categorieën zoals te doen, te bellen, te kopen, enzovoorts.

Als ik bijvoorbeeld naar de winkelstraat ga kijk ik op mijn lijstje of ik nog iets moet halen van mijn te kopen lijstjes. Dan hoef ik er niet apart voor naartoe. ’s Avonds of ’s ochtends kijk ik ook vaak even wat van mijn todo-lijstje echt die dag moet gebeuren en dan zet ik het over naar mijn agenda.

4. Zet ’s avonds alles klaar voor de volgende dag

Onze oudste zoon zit nu op de middelbare school en we leren hem om ’s avonds zijn tas klaar te maken zodat hij niet in de ochtend nog aan het zoeken is, in de stress raakt en naar school moet sjezen. Nu kan hij in alle rust vertrekken.

Ik leg ’s avonds mijn kleren klaar of bedenk alvast wat ik aan wil doen. Scheelt me enorm veel tijd en gedoe in de ochtendroutine. Als je kleine kinderen hebt, maak dan ook ’s avonds alvast hun tasjes voor de kinderopvang klaar. Met kleintjes loop je in de ochtend vaak tegen gedoe aan: nee ik wil die jas niet aan, de luier die net schoongemaakt is zit alweer vol of kleren zijn ineens te vies geworden. Hoe heerlijk is het dan dat het tasje al gevuld is en je je daar niet ook over hoeft te bekommeren.

Ook mijn eigen werktas maak ik de avond van tevoren klaar, dan loop ik er in de ochtend niet tegenaan dat mijn laptop toch niet is opgeladen of dat ik nog even iets uit moet printen waar ik eigenlijk geen tijd voor heb.

5. Bundel je taken

Een tip die ik kreeg van Ginette is om gelijksoortige taken te bundelen. In plaats van dat ik tussen het koken door bedenk ‘oh ja ik moet die nog bellen’. Of dat ik middenin mijn werk bedenk dat ik een afspraak bij de tandarts moet maken. Probeer ik nu om aparte beltijd in te plannen en dan een aantal telefoontjes achter elkaar te doen. Dat geeft me meer rust en ik kom ook in een soort aanpak-flow waar ik anders taken voor me uit zit te schuiven. Ik ben dan vaak sneller klaar dan ik denk. En ik krijg er een goed gevoel van omdat ik ze weer van mijn takenlijst kan schrappen.

 

6. Check of er voldoende adem in de week is

Een ademende week is een week waar ruimte in zit. Een week waarin je ook naar je energie en behoeften kunt luisteren en taken kunt verplaatsen of afspraken kunt verschuiven.
Zorg dat er open ruimte is om onverwachte zaken op te kunnen vangen. Die zijn er namelijk altijd. Zorg ook dat er voldoende tijd voor jezelf is, om op te laden.
Kijk of er voldoende balans in je week is qua werk, partner, kinderen, vrijwilligerswerk, huishouden, studie, hobby’s, sporten, vrienden en last but not least: niksdoen.
Zorg dat er ook ruimte is waarin jij mag kiezen wat je wil. Wat heb jij nodig om de week met ontspanning en plezier door te komen? Om het beste van jezelf te kunnen geven?

Hoe ziet jouw balans eruit, hoeveel rustmomenten heb jij nodig, weet jij wat jou oplaadt? Als je dit weet van jezelf kun je hier je week op aanpassen. Als ik bijvoorbeeld zie dat ik vier avonden doordeweeks wat heb dan ga ik iets cancellen of zorgen dat ik een van de ochtenden erna vrij plan. Vier avonden werk of privé afspraken hebben is teveel voor mij bovenop mijn dagprogramma. Ik heb dan een avond niet-de-deur-uit-hoeven nodig.


7. Keer het om en begin bij jezelf

Plan eerst je me-time in. Plan je hobby’s en dat wat je nodig hebt eerst en plan daaromheen alles wat er moet op je vrije avonden, dagen of momenten.

Ik vind het een mooie ter inspiratie, pas hem niet rigoureus toe, maar hij inspireert mij wel om eens andere keuzes te maken. Laatst was ik bijvoorbeeld heel erg druk en dat zonnige terrasje waar ik elke dag langskom lonkte in mijn hoofd. Maar nee ik kon er niet naartoe want ik had een erg volle week. Toen had ik een werkafspraak die eigenlijk best op dat terrasje kon plaatsvinden. Heerlijk! Toch op dat terrasje gezeten en genoten van de zon, bij gekletst en gewerkt.

Dus kijk eens waar jij het om kunt draaien voor jezelf. Eerst je sporten inplannen, een uurtje niksdoen of die afspraak met die vriendin en daaromheen dat wat er ook nog moet.

 

Ik ben benieuwd welke tips jou aanspreken en welke je gaat uitproberen. Kijk vooral wat bij jou past. Ik hoor het graag!

 

Zou je nog wel meer grip op je week willen?

Meer ruimte willen maken voor die dingen waar jij echt van oplaadt, die dingen die voor jou echt belangrijk zijn? Die dingen die jou je goed doen voelen.

Op zaterdag 6 oktober geven Ginette en ik de workshop Van Zooi naar Zin. Hierin helpen we je in 6 stappen van minder zooi, onrust en rommel naar meer rust, plezier en zin.

Lees er hier meer over

 

Foto credits: Anthony Tran Unsplash