Skip to main content
Adem doorgeven

Adem doorgeven

Mijn eigen ademervaringen

In 2002 heb ik voor t eerst kennisgemaakt met ademwerk in trainingen Emotioneel LichaamsWerk. Ik kwam bij mezelf tegen hoezeer ik in mijn hoofd in plaats van in mijn lichaam en mijn hart leefde. Gaandeweg ben ik de bevrijdende werking van het ademen gaan ervaren. Zelf heb ik mooie eigen ademsessies mogen ervaren.
In de jaren erna heb ik voortdurend yogalessen gevolgd. Hier heb ik ervaren meer ruimte kan geven in houdingen en hoe je met de adem meer ruimte kunt maken in je lichaam. Later in 2010 ben ik met mindfulness in aanraking gekomen en heb de kracht van het ademen daarin weer opnieuw leren ervaren als bevrijdend. Ik kan er werkelijk van genieten dat als ik bewust diep of meer adem dat ik op dat moment acuut ontspan of opmerk hoezeer gespannen of gedreven ik ben en dat er even wat meer voor nodig is om dat los te laten. En ook hoe ik direct meer ruimte in mezelf ervaar, gedachten los kan laten en elk moment opnieuw weer met vreugde tegmoet kan treden. Heerlijk!

Het doorgeven van ademervaringen

Omdat ik deze ervaring graag doorgeef heb ik bij Martha Tingelaar (zeer ervaren lichaamswerker) en Henk Piek (zeer ervaren rebirther) in 2013 de driedaagse opleiding Ademen gevolgd. Inmiddels heb ik ervaring in het begeleiden van mensen in individuele ademsessies. In individuele begeleiding en coaching en in de mindfulnesstrainingen maak ik naast gesprek en lichaamsoefeningen met veel plezier gebruik van de adem. De adem is er altijd en brengt zowel de client of deelnemer als mijzelf een gevoel van ruimte en plezier. Het hart is dan weer meer voelbaar.

In de mindfulnesstrainingen die ik geef, merk ik dat de adem een lastig ding kan zijn voor mensen. Ook merk ik dat veel mensen die stress en spanningen ervaren hoog in hun ademhaling zitten en mensen die veel controle willen uitoefenen in hun leven, met het oefenen van de ademmeditaties in de knel komen. Wanneer zij meer ruimte voor de adem kunnen maken, merken zij juist hoe ontzettend rustgevend een ademfocus kan zijn, op korte momenten gedurende de dag of in een langere ademmeditatie. Dit heeft geresulteerd in deze ademworkshop.