Skip to main content
Balans tussen lichaam en geest

Balans tussen lichaam en geest

Als je lichamelijke pijn of ongemak ervaart of emoties die je niet wilt voelen, dan ga je automatisch in je hoofd zitten. Je wilt ervan weg. dat doe je door er over te denken of erover te praten en door spieren in je lichaam aan te spannen. We hebben het idee dat als we het voelen en er bij blijven, het gevoel of de pijn zo erg wordt dat we dat niet kunnen uithouden, dat we dat niet kunnen dragen. Als je heel gevoelig bent ga je ook sneller in je hoofd zitten om jezelf te beschermen. Alle energie gaat naar het denken en er is niets of weinig meer over voor je emoties en gevoelens.

Weggaan van pijn en ongemak

Door stukje bij beetje je lichaam meer te gaan voelen, er meer contact mee te maken en bij pijn en ongemak te blijven in plaats van ervan weg te gaan, ga je ook leren dat je jezelf kunt dragen en dat het je juist krachtiger en vitaler maakt om te voelen wat er is in jou. Je kunt meer ontspannen en je zult de signalen die je lichaam je geeft gaan oppikken. Hierdoor ga je beter opmerken wat je nodig hebt, wanneer een grens is bereikt voor je of welke beslissing je neemt en welke actie passend is voor jou. Ook krijg je meer contact met je verlangens en behoeften. Je leert je meer te verbinden met jezelf en de mensen om je heen. Je bent in staat om weer meer gaan genieten en de kleine dingen te waarderen.

Zo herken je eerder dat je stress en spanningen opbouwt en kun je je geestelijke en lichamelijke gezondheid beter in balans houden.

Verband tussen lichaam en geest

Emoties en gevoelens zijn voelbaar in het lichaam. Daar hebben ze vaak ook hun oorsprong.
Denk maar aan de uitdrukkingen:
Een zware last op je schouders dragen.
Je buik ergens vol van hebben
Hardnekkig zijn.
Onze taal zit vol uitdrukkingen die duidelijk maken dat er een relatie is tussen je lichaam en dat wat je denkt, voelt en doet.

Het lichaam als ingang om mee te werken

Onze geestelijke problemen zijn dus meestal voelbaar aanwezig in het lichaam. Daarom is het lichaam zo’n prachtig instrument om mee te werken.
Lichaamsoefeningen die ik in trainingen en individuele begeleiding toepas zijn gericht zijn op het weer thuiskomen in je lichaam. Dit doen we bijvoorbeeld door voelbaar te maken waar spanning en ontspanning is waar te nemen in het lichaam. Door het het uiten van emoties of door het lichamelijk ontladen van spanningen.balans tussen