Skip to main content
Blijf bezield in tijden van stress

Blijf bezield in tijden van stress

Bezieling in je leven en je werk betekent dat je je door je ziel laat leiden. Bezielde mensen noemen we zo als we merken dat zij zich met hart en ziel inzetten voor een passie. Zij zijn enthousiast, bevlogen, geïnspireerd en dat werkt vaak aanstekelijk. Bezieling heeft ook te maken met van betekenis willen zijn, verschil willen maken.

Maar helaas kunnen we ook snel van onze bezieling verwijderd worden. Met name door stress.

Stress, we kennen het allemaal wel. Zo nu en dan of voortdurend, of van bepaalde stressvolle tijden. Ik weet nog goed dat we de kinderen nog jong hadden en ook nog een puppy in huis haalden. Niets ging zoals ik het wilde. De jongste wilde maar niet slapen als wij dat juist allebei heel nodig hadden. Riep ik de hond in het park dan luisterde hij voor geen meter terijl ik snel weer naar school moest om de oudste op tijd op te halen. Pfff, ik voel het meteen weer in mijn lichaam als ik aan die momenten denk. Ik wilde heel graag een leuke en goede moeder zijn, daarvoor wilde ik me met hart en ziel inzetten. Maar ik raakte er op sommige momenten ver van weg.

Het was daarom ook in die tijd dat ik een mindfulnesstraining ging volgen. Wat vond ik dat een uitdaging: mindful zijn, in het hier en nu zijn. Ik kwam voortdurend mijn nogal vervelende gedachten tegen en vond mezelf meestal helemaal niet kalm en in het hier en nu. En vond daar dan ook nog eens vanalles van.

Aandacht geven aan dat waar je mee bezig bent

En wat heeft het me in de loop der tijd veel gebracht. Nu gewoon in het moment kunnen zijn, kunnen opmerken wanneer ik gespannen word en er aandacht aan geven. ‘Hé wat gebeurt er nu met me? Ik voel verkramping in mijn armen. Ok.’ Er aandacht aan geven helpt vaak al voldoende om weer ontspannen verder te kunnen of om een andere keuze te maken. Soms is het een onderwerp dat op een ander moment meer aandacht of onderzoek nodig heeft. Zo kom ik telkens weer terug bij mezelf en kan ik keuzes maken of ik iets wel of niet wil, of me zo wel of niet wil gedragen.

Mild zijn

En soms trap ik in de valkuil en kom daar pas later achter. Zoals laatst: ik was ziek geweest en voelde me weer wat beter. Graag wilde ik wat werk inhalen en dat paste op die avond heel goed. Ik zou even een uurtje werken en daarna vroeg mijn bed inkruipen, want ik voelde dat ik dat echt nodig had. Tja je raadt het vast al, een paar uur verder vond ik mezelf druk tikkend op mijn laptop, over mijn slaap heen maar wel compleet uitgeteld. Niet handig als je beter wilt worden. Hoofdschuddend en met een glimlach heb ik de laptop dichtgeslagen en ben lekker mijn bed ingekropen. En verder zand erover, niet mezelf op de kop geven, maar gewoon ‘kan gebeuren, volgende keer beter’.
Dat vind ik nog steeds een van de belangrijkste lessen: wees mild voor jezelf. De grote kracht hiervan ervaar ik bij mezelf elke dag en ook bij cliënten en deelnemers van trainingen. Wanneer je mild naar jezelf kunt zijn geeft dat zoveel rust en meer plezier. Je hart gaat ervan open, je wordt aardiger voor jezelf en kunt aardiger zijn voor de mensen om je heen. En je komt weer sneller in contact met jouw bezieling.

Voel je goed

Door onszelf almaar op de kop te zitten, of de lat hoog te leggen of allerlei verwachtingen van onszelf te hebben, raken we ook van onszelf verwijderd. We leven dan vooral vanuit ons hoofd.  Ons hart heeft hierin geen stem.

Wanneer we ons weer met onszelf kunnen verbinden, kunnen we weer in contact komen met onze werkelijke verlangens. Met dat wat werkelijk belangrijk voor je is. Dan merk je dat die to-dolijst niet het belangrijkste van de dag is. Tuurlijk moeten er dingen gebeuren, maar de manier waarop is belangrijker. Waar krijg jij echt een goed gevoel van? Dat je een taak hebt afgerond of dat je een moment hebt genomen om met volle aandacht naar je collega te luisteren? Of dat je een gesprek met je mananger hebt gehad van mens tot mens.

Dus merk op bij jezelf waar jij blij van wordt, waar jouw hart een sprongetje van maakt, waar jij nog lang met een glimlach om de mond op kunt terugkijken.

En zorg dat je tijd maakt voor deze momenten. Meestal kosten ze minder tijd dan je denkt. Bij binnenkomst aandacht geven aan de receptionist(e), je collega, de buurvrouw, hoeft maar een à twee minuten te duren en kunnen je de hele dag een goed gevoel geven.

Als je je goed voelt is het ook gemakkelijker om keuzes te maken die je helpen je goed te blijven voelen.

Hoe ben jij van betekenis

In het onderwijs als leerkracht of in je zorg voor patiënten of cliënten, wordt je werk veelal bepaald door anderen. Er wordt voortdurend een beroep op je gedaan en je moet flexibel in kunnen spelen op elk moment. Deze werkomstandigheden kunnen soms veel van je vergen maar je kunt ze niet veranderen. Je kunt wel leren om temidden van patienten of leerlingen met aandacht aanwezig te zijn. Hierdoor ontstaat meer rust in jezelf en kun je meer genieten van het contact dat er is of het fijne moment. Zo ben je meer bij jezelf en kun je je bezieling weer voelen, waar gaat het jou om in je werk, waarin ben jij van betekenis, waar ligt jouw passie, waar wordt jij enthousiast van? Dit kun je weer voelen en daardoor kun je er meer naar handelen. Door te vertragen, door met aandacht in het moment te zijn, kun je bewust kiezen om een minuutje meer te nemen voor deze patient en helemaal met je aandacht bij het contact te zijn. Of met je aandacht werkelijk naar die ene leerling te kijken en je af te vragen wat dit kind nu op dit moment van jou nodig heeft. Zo zorg je dat je nog meer van betekenis bent. Je voed jouw eigen bezieling waardoor je veerkrachtiger bent en beter bestand tegen stress.

Wanneer je bezield bent krijg je meer energie, ben je meer in balans en dus beter bestand tegen stress.