Skip to main content
Creëer in 6 stappen rust en ruimte in je hoofd, huis en hart

Creëer in 6 stappen rust en ruimte in je hoofd, huis en hart

We leven in een tijd van te veel. We hebben een overload aan spullen met z’n allen. We komen om in onze kleding, we willen de nieuwste snufjes. En we worden er niet écht blij van. We laten ons meeslepen door allerlei digitale prikkels en hebben niet door hoe onrustig en gestrest we ervan worden.

Je gek laten maken

Intussen is je todo lijst nooit af, zit je agenda bomvol en zijn er veel mensen die je lief zijn die je al veel te lang niet hebt gezien.

Je laat je gek maken door wat je denkt dat er allemaal moet: je moet direct reageren op een WhatsApp je. Je wil aan de verwachtingen voldoen van iedereen om je heen. Wat jij ook alweer zelf graag wil ben je glad vergeten. Is ergens ondergesneeuwd door al je zooi, je rommel en je onrust.

Je teleurstelling verdoven

Soms heeft iets je geraakt en ben je weer even helder dat je het zo niet langer wil. Je hebt een goed voornemen waar je je een week voor inzet en dan sluipen je gewoontepatronen er al weer in. Wat helemaal niet ongewoon is in een veranderproces. Maar je geeft op en je geeft jezelf op de kop. Om je teleurstelling te verdoven duik je op de bank met een zak chips om te Netflixen. Tegelijk surf je op je mobiel rond en check je honderd keer je Instagram. Je gaat veel te laat naar bed en van je voornemen om elke avond even een opruimrondje door het huis te doen komt weer niks. Om het al helemaal maar niet te hebben over dat momentje-voor-jezelf.

Weer een teleurstelling erbij die je het liefst direct wil verdoven. Nog maar even surfen dan en online een mooi jurkje erbij kopen?

Zooikoorts

Herken je hier iets van?  Wil je minder zooi en meer zin in je leven? Meer rust en ruimte ervaren? Leven van binnenuit?

In onze eigen zoektocht naar rust en ruimte werden we geïnspireerd door het boek Zooikoort van Hein Zeegers. Het sluit helemaal aan bij onze visie en werkwijze. Elementen hieruit passen we ook toe in onze individuele trajecten met cliënten.

Het boek vormt de rode draad van de workshop ‘Van Zooi naar Zin’ waarin we de 6 stappen met je doorlopen.

Hein noemt deze stappen de BASICS-therapie. Een therapie die volgens hem de ziekte Zooikoorts behandelt. Het boek is gebaseerd op een wetenschappelijk onderzoek bij meer dan vijfhonderd ervaringsdeskundigen: mensen en gezinnen uit alle lagen van de bevolking die ooit bewust gekozen hebben voor eenvoud. Mensen die ooit aan Zooikoorts leden, en nu veel meer zin ervaren in hun leven.

De Basics stappen

Stap 1 Back: een stap terugzetten

In deze eerste stap stop je jezelf temidden van je zooi, temidden van je drukte, temidden van je onrust. Je zet jezelf letterlijk en figuurlijk even stil en je neemt jezelf vanaf een afstandje waar. Waar ben ik mee bezig? Dan kun je beter zien waardoor jij je gek laat maken.

Stap 2 Attention: aandacht geven aan het moment

Zonder oordeel geef je aandacht aan het moment. Genieten van het moment. Waar ben je, wat doe je, hoe is het met je? Je kunt jezelf ook een vraag stellen om je aandacht op te richten. Bijvoorbeeld: wat wil ik nu echt?

Stap 3 Select: selecteren

Je gaat in deze stap jouw persoonlijke levensmissie formuleren. Wat is echt belangrijk voor jou? Wat vind jij heel waardevol. Hoe wil jij je graag voelen?

Hier ontstaat het begin van jouw kompas van binnenuit. Door je weer te verbinden met je werkelijke zelf, met jouw essentie, met jouw hart kun je ook van binnenuit kiezen. In plaats van je door de buitenwereld te laten overspoelen en je daardoor te laten leiden.

Stap 4 Invest: investeren in dat wat voor jou belangrijk is

In stap 4 ga je investeren in dingen en activiteiten die bij jouw essentie passen. En wel stapje voor stapje, oefenend en uitproberend. Wat zijn jouw doelen, waar wil je meer van, waar wil jij jouw kostbare tijd wel aan besteden?

Stap 5 Cut: wegsnoeien van dat wat niet waardevol of belangrijk voor je is

In deze stap ga je snoeien. Snoeien in je tijd, welke activiteiten moeten uit je agenda? Snoeien in de ruimte, snoeien in je spullen, snoeien in je sociale activiteiten. Je gaat kiezen wat niet meer bij jou past.

Niets is goedkoop wat overbodig is. Zelfs wat men voor een cent koopt, is te duur wanneer men het niet nodig heeft.

Plutarchus

Stap 6 Sense: Zingeving

Hier gaat het om het vinden van jouw zin, jouw essentie.

Hein Zegers zegt hierover: “Essencing is te vergelijken met het snoeien van een boom. Wanneer je een boom snoeit, dan knip je overtollige takken weg. Het is net dankzij dit snoeien dat een boom de vrijheid en de mogelijkheid kan ontplooien om tot volle bloei te komen.”

Hier ga je ook checken of je op koers zit.

 

Elke keer opnieuw

Het is een stappenplan die je in een zich herhalende cirkel doorloopt. Je kunt deze cirkel doorlopen ten aanzien van je hele leven en echt de tijd nemen voor elke stap. Bijvoorbeeld elke week een stap doornemen, doorvoelen en mee aan de slag gaan. Je kunt ook elk moment de cirkel in een paar minuten doorlopen.

Dat is het mooie ervan. Hij is direct praktisch toepasbaar en tegelijk diepgaand en gericht op werkelijke groei van binnenuit.

Inspiratiebijeenkomst en dagworkshop

In de dagworkshop doorlopen we deze stappen met jou. Bij iedere stap staan we stil, geven we uitleg en doen we oefeningen. Zodat je aan het einde van de dag zelf het proces hebt doorlopen en helder hebt wat jouw kompas is waarop jij keuzes gaat maken.

Om kennis te maken met ons en met onze manier van werken organiseren we ook inspiratiebijeenkomsten van 2 uur.

Lees hier verder voor meer informatie over de inspiratiebijeenkomst en de dagworkshop.

Kun je niet op deze inspiratiebijeenkomst en zou je graag meer toelichting willen hoe jij deze stappen in jouw situatie kunt toepassen? Maak dan een afspraak met ons. We bieden je gratis en vrijblijvend een adviesgesprek aan.