Skip to main content
Durf te kiezen! Je wordt er een blijer mens van

Durf te kiezen! Je wordt er een blijer mens van

Je zit vast in de maalstroom van je gedachten. Je agenda sleept je van het een naar het ander. Als er dan onverwachte dingen gebeuren of tussendoor dingen van je gevraagd worden voel je je gestrest en vraag je je af hoe je het allemaal gedaan gaat krijgen.

Een gevoel van drukte en gejaagdheid

Veel mensen klagen over een vol hoofd, een gevoel van drukte en gejaagdheid. Hoofden vol met todo-lijstjes, ‘dit mag ik niet vergeten’- memo’s. Ik zie vaak dat mensen hun agenda onrealistisch vol plannen en hierdoor een voortdurende druk ervaren. Even rustig uitademen daar is geen tijd voor. Overdag racend van het ene overleg naar de andere afspraak en intussen wetend dat ze die avond nog werk moeten voorbereiden, hun kind helpen met huiswerk of de privé-administratie moeten afmaken. Pfff!

Gelukkig zie ik ook in mijn werk dat als mensen hier bewuster keuzes in leren maken er meer rust en plezier in hun leven komt.

Minder mag

We denken dat we alles wat er op ons af komt maar moeten aankunnen. Niets is minder waar, je màg kiezen, je màg minder doen. Het ‘moet’ zelfs, als je je gezondheid en je welzijn serieus wil nemen. Het moet, als je werkelijk van de mensen om je heen houdt. Je bent jezelf en hen verplicht om goed voor jezelf te zorgen.

Jouw eigen maat kiezen

Mensen vergeten nogal snel dat ze nee mogen zeggen, dat ze niet direct te hoeven te reageren op verzoeken. Terwijl hier de mogelijkheden zitten om rust in je hoofd en ruimte voor jezelf te creëren.

Vraag jezelf af wat voor jou belangrijk is? Vind je je gezin belangrijk? Zet die dan op nummer 1 en maak keuzes hoe je je werk en overige activiteiten inricht.

Welke taken kun je er op dit moment naast je gezin nog bij hebben? Doe je veel vrijwilligerswerk, ben je actief bij je sportclub of je koor? Misschien wil je deze jaren je activiteiten op een lager pitje zetten en als je kinderen wat groter zijn kun je ze zo weer oppakken.

Evenzo als je een nieuwe baan hebt of een groot project hebt aangepakt dat je veel energie kost. Ga dan niet koste wat kost alles doen wat je daarvoor ook deed. Voel goed bij jezelf hoeveel energie de dingen je kosten en wat je er dan nog bij kan doen. Kies dan vooral voor dingen die je energie geven en die werkelijk waardevol voor je zijn.

Je mag kiezen voor dat wat voor jou goed voelt.

Direct op appjes reageren

Laat je ook niet gek maken door alle prikkels en verwachtingen van anderen. Moet je direct op alle appjes reageren die binnenkomen? Nee hoor alleen als jij dat wil. Het geeft je bijvoorbeeld veel meer rust als je een momentje op de dag prikt om alle appjes in een keer te beantwoorden. Zo word je tijdens je andere bezigheden minder afgeleid. Je bent ook veel sneller klaar met je taken als je je niet door je mobiel laat afleiden. En je kunt direct de afspraken die je via de app maakt in je agenda zetten. Zo hoef je ze niet te onthouden wat je hoofd weer minder belast.

Zorg ook voor verwerkingstijd

Alles wat er op een dag bij je binnenkomt via je zintuigen moet verwerkt worden. Vooral als je snel leeft en van het een naar het ander sjeest dan stapelen alle indrukken zich in je op. Je raakt vol. De een heeft dit sneller dan de ander.

Situaties die veel van je hebben gevraagd, die vraagtekens bij je hebben opgeroepen, waar je nog mee zit of over na aan het denken bent, dat zijn allemaal losse eindjes in jouw hoofd. Die hebben ook ervaringen in je lichaam en je gevoelens teweeggebracht. Door te rusten, door even te niksen of te lummelen kunnen alle indrukken worden verwerkt.

Bewust kiezen

Hierdoor kom je ook weer even echt bij jezelf uit. Wat was er fijn vandaag en wat niet? Waar ben je dankbaar voor? Met wie heb je zo’n lol gehad of een fijn gesprek? Je kunt nagenieten van de mooie dingen van de dag. Dit is voedend voor je lijf, voor je hart, voor je mind.

En je kunt vanuit je bewustzijn kijken naar minder fijne situaties. Zo kun je beter kiezen hoe je in het vervolg met deze situatie of met deze persoon omgaat. Zonder een reflectiemoment schiet je veel sneller in je automatische reactiepatronen waardoor deze situaties meestal niet echt verbeteren.

Wil jij ook meer kalmte en rust in je leven?

Wil je je ook minder laten leiden door wat er allemaal moet? Moet van jou en moet van anderen?

Wil je graag meer kalmte en rust ervaren zodat je wijzere keuzes maakt?

En kun je hier wel wat hulp bij gebruiken?

Neem dan gratis en vrijblijvend contact met me op. Door goed naar jou te luisteren en scherp door te vragen kijk ik samen met jou wat voor jou de best passende eerste stap is naar meer kalmte en rust in jouw leven.