Skip to main content
Gedragsverandering – een klein stapje

Gedragsverandering – een klein stapje

Gedragsverandering gaat het gemakkelijkst als je stapje voor stapje gaat. een kleine stap is gemakkelijk gezet en vol te houden. Eén gewoontepatroon veranderen, hoe klein ook, heeft effect op je hele zijn.

Je zelfvertrouwen vergroot, je mindset verandert naar ‘hé ik kan dit!’. En het beïnvloedt ook andere ingesleten gewoontepatronen. Het zet ze wat op losse schroeven.

Waar wil je vanaf?

Kies daarom eens een ingesleten routine waar je vanaf wil. Bijvoorbeeld je wekker laten snoezen, langer doorwerken dan je van plan was, geen pauze nemen, vlak voor etenstijd razendsnel je boodschappen halen, te laat vertrekken, teveel snoepen, onaardig doen tegen je collega.

Aandacht geven

En begin dan eens om een poosje hier gewoon mee door te gaan. Ja dat lees je goed. Je gaat heel aandachtig dit gedrag van jou bestuderen. Je maakt er een project of een onderzoek van. Heel mild en aandachtig kijk je ernaar. Wat merk je in je lijf als je dat doet? Wat hoop je met dit gedrag te bereiken? Welke gedachten heb je terwijl je dit doet of vlak voordat je in je gewoontepatroon schiet? Hoe voel je je, wat is je gemoedstoestand?

Gemakkelijk en leuk

Schrijf alle antwoorden op. Lees aan het einde van de week of de periode je antwoorden eens door. Welk eerste kleine stapje is nu het gemakkelijkst om te zetten? Wat is het allereerste wat je hebt te doen om je gewoonte te kunnen doorbreken? Het antwoord ontstaat vaak als vanzelf. Je hoeft er helemaal geen grote dingen voor te doen of te laten, het hoeft ook helemaal niet moeilijk te zijn. Liever niet zelfs. Het mag zelfs gemakkelijk en leuk zijn.