Goede voornemens gemaakt? Stop er direct mee!
Huh?! Zul je wellicht denken? Jij bent toch van ontwikkeling en groei? Hoe kun jij nou tegen goede voornemens zijn?
Ik merk dat goede voornemens zo vaak alleen maar tot meer negativiteit en zelfkritiek leiden. Weet je namelijk hoeveel % van de goede voornemens eind januari al zijn gestrand? 70 tot 80% echt waar! Ik schrik er elke keer weer van. En dat is dus al over twee tot drie weken.
Doe het dus niet of doe het echt goed. En met echt goed bedoel ik vanuit een bewuste reflectie op het afgelopen jaar én op basis van zelfkennis.
Stiekem ben je best een beetje bang
Deze eerste weken van januari zit je jezelf moed in te praten. Ja je kunt het, je hebt al 11 dagen snoep en koek laten staan. Dit jaar gaat het je echt lukken! Je bent al drie van je vier werkdagen op tijd naar huis gegaan. Yes, 2019 wordt het jaar van relaxen, niks geen gestress meer!
Maar je weet dat je eigenlijk te vroeg juicht. En stiekem ben je intussen best een beetje bang voor de weken die nog gaan komen. Die weken dat je heel moe bent, dat er tegenslagen komen, dat er heel veel moet gebeuren op je werk en dat je dan ook nog de verjaardag van je zoon moet regelen. Ook ben je jezelf alvast keihard aan het voorbereiden op het moment dat die ene collega weer gaat vragen om een klus van haar over te nemen. Maar diep van binnen heb je sterke twijfels of het je lukt om op het moment suprême ook echt Nee! te gaan zeggen.
Je maakt het jezelf onnodig moeilijk
Je probeert jezelf te overtuigen. Maar het komt er bijna altijd toch op neer dat je jezelf teleurstelt, dat je jezelf frustreert, dat je het jezelf onnodig moeilijk maakt. In the end zit je jezelf alleen nog maar op je kop. Dat het je weer niet is gelukt, wanneer het je nou eindelijk wel eens gaat lukken, dat je waardeloos bent dus het maar weer niet nog een keer gaat proberen, dat je je dus weer te druk maakt, te vaak ja zegt, niet goed voor jezelf zorgt en te vaak over je eigen grenzen gaat.
En vervolgens in december 2019 tot dezelfde goede voornemens komt als die je in de afgelopen decembermaand hebt gemaakt. Daarom dus, doe het niet!
Je bent slechter af door je goede voornemens
Ik vind het zo jammer want het zijn vaak wel echt mooie voornemens die wij maken. Voornemens waar we ons gelukkiger door voelen, voornemens waardoor we gezonder worden, voornemens waardoor we met meer ontspanning en plezier kunnen werken en leven.
Zo jammer dat al deze mooie voornemens eind januari al in het water zijn beland. En dan ook direct voor veel zelfkritiek en gehamer op hoofden zorgt. Waardoor je dus eigenlijk slechter af bent.
Hoe komen we tot onze goede voornemens?
Een van de redenen waarom goede voornemens niet worden behaald is namelijk de manier waarop we ze kiezen. Hoe bewust kies jij jouw goede voornemens? En hoeveel zelfkennis betrek je daarbij?
Weet jij bijvoorbeeld hoe jouw discipline werkt? En hoe jouw manier van leren en groeien is? En weet jij ook hoe graag jij dit goede voornemen wil behalen? Wil je alles op alles zetten? Wil je het zo graag dat je ook bij tegenslag door kunt blijven zetten? En weet je ook hoe jij deze tegenslagen tackelt?
Nee vaak weten we deze dingen niet echt van onszelf.
Nu gaat het wel lukken!
Een andere reden is dat we vaak de goede voornemens van vorig jaar nemen die niet zijn gelukt en die plakken we op dit jaar. Ehmmm oké, hoe denk je dat je ze dit jaar dan wél gaat halen? Hoeveel jaren neem jij je al voor dat je minder avonden gaat werken? Dat je nu echt naar een andere baan op zoek gaat? Dat je je minder druk wil maken over de dingen en de mensen om je heen?
Eigenlijk zou ik …
Of we beginnen met eigenlijk zou ik … moeten … Je hoort bijvoorbeeld een ander die zulke mooie goede voornemens heeft. En ja dat zou jij ook eigenlijk wel moeten gaan doen.Tja je voelt hem al aankomen, ook gedoemd om te mislukken natuurlijk.
Maar je wil natuurlijk wel graag groeien en ontwikkelen en bij groei en ontwikkelen horen ook doelen, intenties of voornemens. Dus om je een handje te helpen heb ik 10 tips voor je hoe je – op welk moment in het jaar dan ook – er wel in slaagt om je doelen of je intenties te laten slagen.
10 tips om je goede voornemens waar te maken:
- Zorg dat je de lat niet te hoog legt.
- Zorg dat je je goede voornemen of intentie echt van binnen kunt voelen, dat je het heel graag wil, dat het een diep verlangen van jou is. Dat je dit elk moment kunt oproepen.
- Maak je doelen concreet, kwantificeer ze.
- Zorg dat jij jezelf kent, dat je weet hoe jij groeit, hoe jij je ontwikkelt.
- Zorg dat je weet welke discipline je nodig hebt om dit doel te bereiken en of dat haalbaar is voor jou.
- Zorg dat je weet waar de valkuilen liggen en hoe jij hiermee om kunt gaan.
- Doe elke dag een klein ding dat je dichter bij jouw doel brengt.
- Neem je lessen uit het voorgaande jaar, leer zowel van je successen als van je mislukkingen.
- Accepteer jezelf en de situatie zoals die nu is volledig.
- Houd nu van jezelf, wees nu trots op jezelf, wees elke dag trots op jezelf no matter what.
Wil je heel graag met een goed voornemen aan de slag zoals:
- je minder druk maken,
- beter je grenzen aangeven of
- nee leren zeggen zonder schuldgevoel?
Maar stel je te hoge eisen aan jezelf?
Of weet je niet goed hoe je hier realistische en concrete doelen van kunt maken die met enige inzet haalbaar zijn voor jou?
Ik help je graag om je doel zo te kiezen dat je er gemotiveerd en met plezier mee aan de slag gaat. Dat het een haalbaar doel is dat je met gemak vol gaat houden, ook als het even tegen zit.
Heb je hier zin in?
Maak dan een afspraak met me voor een gratis en vrijblijvend gesprek. We gaan samen een uur aan de slag. Ik luister naar je en stel je scherpe vragen waardoor ik snel tot de kern kom. Samen kijken we hoe je je doel in effectieve stapjes op kunt delen die echt bij jou passen. Zodat je een concreet plan hebt dat jou gaat helpen om je doel te behalen.