Skip to main content
Heb je stress? Neem een Snack-momentje

Heb je stress? Neem een Snack-momentje

Blog Heb je stress? Neem een snack-momentje

Ja je zou het niet van mij verwachten. Maar een Mindful Snackmomentje helpt je echt om bij stress en een overweldigend gevoel je rust en kalmte weer te hervinden.

Voel je je overweldigt, gestrest? Zit je alleen maar in de stroom van moeten en sjezen? Neem dan een klein snack-momentje. En dan bedoel ik geen chocolade, chips of bonbons, maar een snack die je werkelijk helpt om nu en ook een volgende keer relaxter en kalmer te worden. 

S.N.A.C.K. staat voor: Stop – Notice – Accept – Curious – Kindness

Paar minuutjes

Deze oefening kun je in een klein momentje van een paar minuutjes doen. Als je het vaker hebt gedaan kan het zelfs in een minuutje. Zo help je jezelf op een hele vriendelijke manier om beter voor jezelf te zorgen. Om gezondere keuzes te maken. Om beter je grenzen te bewaken. Om niet in re-actief gedrag te schieten. 

Van elk moment maak je op deze manier een nieuw moment. Met nieuwe kansen en nieuwe keuzes. Zonder jezelf op je kop te geven. Met een milde blik gun je jezelf de ruimte om opnieuw te beginnen. 

Zo neem je een snack-momentje: 

Stop

Stop gewoon met wat je aan het doen bent. Je kunt zelfs middenin een snelle hap, een begonnen schreeuw of een snelle sjees stoppen. Echt probeer het maar. 
Waarom stoppen? Het helpt ons om opnieuw te beginnen. Nieuwe keuzes te maken in een nieuw moment. 

Notice

Merk dan op wat er in je en om je heen gebeurt. Wat hoor je en zie je? Wat ervaar je in je lijf? Kun je spanningen in je lijf of je gezicht opmerken? En kun je je gedachten horen, zien of opmerken? Zonder oordeel, er is geen goed of fout. Merk ze op zonder je erin te verliezen. 

Accept

Accepteer daarna het moment zoals het is. Geef je eraan over, het is zoals het is. Je hoeft er niet blij mee te zijn, maar vecht in elk geval ook niet tegen het moment. Je kunt zeggen: “Oké, laat het me maar ervaren, laat het maar zo zijn zoals het is.”
Ook al heb je iets totaal verknoeid, de verkeerde dingen gezegd, ben je te hard uit je slof geschoten of wat het dan ook maar was wat er ‘fout’ ging. Accepteer liever dat het zo is dan dat je je kostbare energie verspilt aan je gefrustreerd, boos, schuldig voelen. 

Curious

Wees oprecht geïnteresseerd in wat er gebeurt. Dat helpt je om met moeilijke emoties om te gaan en om enige helderheid te krijgen in wat er nou precies aan de hand is. Vraag jezelf af: wat voel ik nu, wat denk ik nu, wat doe ik nu? 
Als dat niet lukt omdat je je zo overweldigd of gestrest voelt begin dan met meer basale vragen: wat zie ik nu, wat hoor ik nu, wat proef ik nu? Zo hervind je jezelf weer in dit overweldigende of gestreste moment. 

Kindness

De allerbelangrijkste: wees vriendelijk voor jezelf. Ook als je verveling, pijn of ongemak opmerkt. Of als er een situatie is die gewoonweg niet op te lossen is, hoe moeilijk of pijnlijk die ook is. Sla jezelf dan niet met een hamer op de kop. Je komt sneller over je stress heen en je hervindt jezelf weer gemakkelijker. 

Hoe vaker je deze oefening doet hoe beter je hem in de vingers krijgt. In het begin zul je vast nog na moeten denken bij de stapjes. Daarna gaat het meer vanzelf en kan hij je ook temidden van moeilijke momenten tot hulp zijn.

Smaakt deze snack naar meer?

Of snak je naar meer rust en kalmte maar heb je moeite om zo’n mini-oefening te doen in je dagelijks leven?
Kijk dan eens of de mindful morning op zondag 30 juni wat voor jou is.
Door langere tijd met aandacht bij jezelf te zijn kom je dichter bij je verlangen en laat je je minder afleiden. In een ontspannen sfeer hervind je jezelf en ontdek je wat voor soort mini-pauzes bij jou passen. We delen onze ervaringen en inzichten. Op deze manier inspireren en motiveren we elkaar om meer momenten voor onszelf te creëren in ons dagelijks leven.
Deelnemers ervaren deze ochtenden als een oase van rust en ruimte voor zichzelf.

Ik heb de mindful morning als heel waardevol ervaren door de rust en ruimte die het bij mij creëert. Je hebt een prettige rustige stem waarbij ik de oefeningen goed kon doen. Je straalt rust en vertrouwen uit in de manier van begeleiden. Ik vond het ook heel prettig dat de ruimte goed verwarmd was en neem voor mijzelf mee dat ik deze momenten voor mijzelf vaker ga creëren. Ik weet nu ook beter hoe ik dat kan doen. Dankjewel!

Marloes B.

*Photocredits: Anete Lusina from Pexels