Skip to main content
Hoe doorbreek je die negatieve gedachtestroom?

Hoe doorbreek je die negatieve gedachtestroom?

Ik vind deze najaar tijd altijd heel gezellig. Zo aan het einde van zomer kijk ik uit naar de herfst en ik kan erg genieten van deze knusse lichtjestijd. Als ik dat tegen anderen zeg verklaren de meesten me voor gek. ‘Nou geef mij de zomer maar hoor!’ of ‘Ja ik vind dit best gezellig maar ik zit niet te wachten op al die regen en die kou.’

En nee ik zit daar eerlijk gezegd ook niet meteen op te wachten maar ik laat mijn humeur er niet door verpesten. Vroeger wel, dan kon ik daar heel humeurig van worden. Maar tegenwoordig ben ik er eigenlijk nauwelijks mee bezig. Ik verzet me er niet meer tegen. En dat kun jij ook leren.

Relaxt en onbezorgd

Kijk, in de zomer is het natuurlijk heel gemakkelijk om te genieten. Een uitbundige zon nodigt ons daar gemakkelijk toe uit. Het leven voelt eenvoudig, relaxt en onbezorgd want je kunt zo hupsakee op je slippertjes en je jurkje (voor de dames onder ons dan) naar buiten.
Nu in deze tijd moet je je handschoenen niet vergeten, moet je aan je fietslampen denken, eerder opstaan omdat je je autoruiten moet afkrabben, de bladeren opruimen zodat je er niet over uitglijdt, je afvragen of je kinderen alleen in het donker naar huis kunnen fietsen, enzovoorts. En dan zijn er ook nog eens dagen dat die heerlijke zon zich echt niet laat zien! Minder eenvoudig, minder relaxt, minder onbezorgd dus.
Het komt je in deze tijd dus niet aanwaaien en je moet er zelf soms meer voor doen om je relaxt en opgewekt te voelen.

Bah! ik wil dit helemaal niet

Daarbij komt dat we ons verzetten tegen de kou en het ‘slechte weer’ in de wintertijd. Terwijl we daar helemaal niks aan kunnen veranderen. Door dat verzet worden we negatief en geïrriteerd. Zeg het maar eens een paar keer tegen jezelf: ‘Bah ik wil dit helemaal niet, nu is het wel lekker maar straks komt al die regen en die vreselijke kou, ik heb daar echt helemaal geen zin in!’

Merk je wat er in je lijf gebeurt? Mijn schouders verstrakken en mijn gezicht staat al meteen minder vrolijk, er komen rimpels in mijn voorhoofd. En als er dan iets anders voorbijkomt begroeten we dat direct in eenzelfde soort staat: ‘Oh nou dat kan er ook nog wel bij’. Ook een opmerking van iemand valt meteen slechter dan wanneer je je gewoon prima voelt.

Je merkt het, er ontstaat een aaneenschakeling van negativiteit en somberheid. Het plakt aan elkaar als kleine magneetjes. In de zomer voel je je opgewekter en denk je al snel: ‘ah joh die ander bedoelt het niet zo en je loopt genietend van de heerlijke zon door’. Kan jou het schelen. Er is dan veel meer veerkracht.

Onze innerlijke weersomstandigheden

Zoals we ons verzetten tegen het herfstweer zo verzetten we ons ook tegen onze innerlijke weersomstandigheden. ‘Ik wil me niet verdrietig voelen, ik mag niet boos zijn, ik voel pijn maar ik wil geen pijn, ik voel me moe maar er moet nog zoveel gebeuren dus daar besteed ik geen aandacht aan.’

Ertegen vechten, het niet willen, het ontkennen, het wegduwen. Dit creëert alleen maar meer onrust, chagrijn, frustratie, geïrriteerdheid, in je hoofd zitten, piekeren, zorgen maken.

Of je gaat er helemaal in mee en maakt er een dramatisch verhaal van. Hoe erg het allemaal is. Er is een gevoel alsof dit nooit meer over zal gaan.

 

Verandering

Verandering is de realiteit.

Je kan de mooie momenten niet vasthouden.

Je kan de minder mooie momenten niet vermijden.

Ze horen bij de rivier van het leven.

Soms stroomt hij rustig.

Soms is er een overstroming.

– David Dewulf

 

Zonder oordeel

Door met open blik en zonder oordeel naar binnen te kijken en te zien en horen wat daar is, wat daar speelt in ons binnenste, verbinden we ons weer meer met onszelf. Dan komt er meer ruimte, meer veerkracht, meer flexibiliteit om de tegenslagen en uitdagingen van het dagelijks leven op te kunnen vangen.

Helderheid

En er komt meer helderheid. Helderheid om waar te nemen dat je aan het somberen, oordelen of piekeren bent. En de discipline en mildheid om daar ter plekke mee te stoppen. Want het is ook een volautomatisch gewoontepatroon geworden. Als een keten van dominosteentjes wordt de eerste steen geraakt door een piekergedachte, de volgende er direct door aangetikt en zo ontstaat een aaneenschakeling van negatieve gedachten in je hoofd. Een pad dat zo ingesleten is dat het niet meer weet hoe het een andere route moet bewandelen. Dat zelfs geen idee heeft dat er een andere route is.

Niet vechten maar aandacht geven 

Stilte creëren voor jezelf helpt om je minder te verzetten tegen dat wat er is. In plaats van te vechten merk je op hoe het met je is en wat je eventueel nodig hebt. Stilte en aandacht helpen ook om die ingesleten gewoontepatronen te doorzien en te doorbreken.

Stilte creëren voor jezelf doe je door:

  1. Te zorgen dat er geen afleidingen zijn zoals mensen om je heen. Geen dingen die je aandacht vragen zoals de wasmand, het stof op de grond, die stapel werk of je telefoon vol met berichten, nieuws en leuke filmpjes.
  2. Je ogen te sluiten zodat je blik letterlijk naar binnen keert. Probeer dat maar eens uit: je zit en je kijkt rond en je brengt je aandacht naar binnen in jezelf. En: je zit en je sluit je ogen en je brengt je aandacht naar binnen in jezelf (je kunt ook je ogen open hebben en op een punt richten, je voeten of de grond of een vlammetje of het kabbelende water).
    Wat gaat gemakkelijker? Meestal merk je dat je al rondkijkend wordt afgeleid door dingen die je ziet en sneller in een gedachtestroom gevangen zit naar aanleiding van wat je ziet.
  3. Als je dan je aandacht naar binnen richt is het van belang dat je dat zo open mogelijk doet. Dat betekent dat alles wat je voelt in je lijf, wat je opmerkt, wat je ervaart aan gevoelens en emoties, wat je aan gedachten langs hoort komen, dat je dat allemaal toestaat. Dat je in alle vriendelijkheid die dingen in jezelf opmerkt. En dat je nu even niks hoeft met de dingen die je tegenkomt.

Elke dag 5 minuutjes

Stel je doet dit elke dag vijf minuutjes, dan kun je al steeds meer rust in jezelf opmerken. Ook train je jezelf om in je dagelijkse leven temidden van de stress en uitdagende situaties gemakkelijker even te stoppen, aandacht te geven aan je binnenste, adem te halen en je minder mee te laten slepen door je emoties en je gedachtestroom.

 

Wil je meer inzicht krijgen in jouw gedachtestroom en deze eerder leren te doorbreken?

In de stilte ochtend op 9 december creëren we in een kleine en ondersteunende groep stilte en aandacht. Je leert je aandacht op een milde en open manier te richten op jezelf. Door de verdiepende oefeningen krijg je meer inzicht in jouw volautomatische denkpatronen. Je gaat naar huis met eenvoudige oefeningen die je direct toe kunt passen in je dagelijks leven.

Wil je meer weten, lees hier dan meer over de stilte-ochtend.

Heb je vragen of wil je je opgeven, stuur me dan een mail: info@marijkewillems.nl