Hoe krijg je rust in je hoofd in deze laatste weken voor de zomer?
Deze laatste weken voor de zomervakantie (bij ons in het noorden zijn het er nog 4) zijn killing voor velen. Op het werk moeten projecten af voordat de zomer start. Er moet afscheid worden genomen van collega’s. Borrels georganiseerd en toespraken voorbereid. Toch nog wat laatste overleggen ingepland. Er wordt nog hard gewerkt om de vakantieplanning of bezetting rond te krijgen.
De agenda van je schoolgaande kinderen
Heb je schoolgaande kinderen dan heb je er nog een fikse organisatie bij. Sportdagen, feestjes, schoolreisjes, afscheid van juffen, laatste rapportenbesprekingen etc. etc. Om nog maar niet te spreken van de toernooien, uitvoeringen en afsluitingen van alle sportieve en culturele ondernemingen van je kinderen. Op de gekste tijden draai je extra wassen, je chauffeurt iedereen van hot naar her en ondertussen doe je je best je mail bij te werken.
En juist als je ’s avonds nog flink wat werk wil verzetten komen je kinderen elk kwartier uit bed. Met als gevolg dat je ofwel tot te laat doorwerkt ofwel tot te laat nog even tijd voor ontspanning neemt. En dan kan je wel raden hoe je de volgende ochtend je dag begint.
Onrust in je hoofd
Een tijd waarin je moe bent, druk bent en iedereen uit zijn ritme is dus. Dat alles bij elkaar maakt het tot een uitdaging om juist nu orde in de chaos te bewaren en alle agenda’s up to date te houden. Het zorgt voor onrust in je hoofd. Het gaat anders dan normaal dus je kunt niet op je vaste routine bouwen. Met je hoofd probeer je grip te houden op al die veranderingen. Door je moeheid ben je bang dat je dingen vergeet. Je hebt steeds meer moeite om je focus te behouden op je werk.
Je hoofd blijft maar bezig en het lukt niet om het zomaar uit te zetten of er niet naar te luisteren.
Hypertoestand
Als je een drukke tijd hebt en gehaast doet dan blijf je met je aandacht in je hoofd. Je komt in een soort hypertoestand terecht van alsmaar doorjagen en geen moment rust voelen. Je blijft in een vicieuze cirkel zitten van haasten, je opgejaagd voelen, een vol hoofd met vanalles wat nog moet, hoog ademen, gespannen lichaamsdelen, etc. Je adem blijft hoog waardoor je lijf onvoldoende zuurstof krijgt om te ontspannen.
Buikademhaling
Een lagere ademhaling zorgt juist voor rust en balans tussen je lichaam, je gevoel en je gedachten. De buikademhaling is een diepe en langzame ademhaling die kwalitatief veel effectiever is. Je maakt dan maximaal gebruik van je longcapaciteit. Er komt dan een maximale hoeveelheid zuurstof in je lichaam. De zuurstof voedt en herstelt je cellen. Dat kun je ervaren door een gevoel van rust en kalmte in je lichaam en in je hoofd.
Wil je je wel minder druk voelen?
Het is niet altijd gemakkelijk om weer dieper te gaan ademhalen. Allereerst moet je herkennen dat je in die hypertoestand zit. En dan moet je er ook uit wíllen stappen. Want zoals Tony Crabbe zo mooi zegt:
“Om niet onder ogen te hoeven zien dat de weg die ze volgden misschien niet de juiste was, liepen ze des te hardnekkiger de verkeerde kant op.”
Ook is druk zijn en re-ageren op alles gemakkelijker dan zelf kiezen, nee zeggen, andere keuzes maken dan de mensen om je heen doen.
Vertraag
Als je je minder druk wil voelen, begin dan met vertragen. Doe de dingen langzamer, dan ga je vanzelf iets dieper ademhalen. Loop je loopje naar je werk wat langzamer en let op je ademhaling. Maak zo rustig mogelijk je kopje koffie of thee klaar.
Kies eens een of twee momenten op de dag om te vertragen. Je leert erdoor te stoppen en je gunt je lichaam een aantal momenten meer zuurstof, meer ontspanning, meer rust in je hoofd. Je haalt even de spanning eraf zodat je daarna weer frisser bent om je taken te doen.
Effectiever werken
Doe één ding tegelijk. Dit is een hele belangrijke. In onze drukte en haast willen we vanalles tegelijk doen. Dit belast onze hersenen echter meer dan wanneer je een ding tegelijk doet. Ook brengt het meer spanning in je lijf teweeg. Meer dingen tegelijk doen kost je dus op beide fronten meer energie. Probeer het eens uit. Zet bijvoorbeeld een timer. Bijkomend voordeel is dat je je taak waarschijnlijk beter en sneller zult uitvoeren. Win-win dus.