Skip to main content
Hoe word je milder voor jezelf?

Hoe word je milder voor jezelf?

Hoe kan ik milder worden?

Piekeren, streng zijn en perfectionisme

“Ik wil graag milder zijn voor mezelf, ik ben soms zo streng.” Een vraag die ik regelmatig hoor van mijn coachklanten of deelnemers. Ze kampen met perfectionisme, met te streng zijn voor zichzelf, met nog van alles moeten doen terwijl de energie eigenlijk op is. Bij een foutje zitten ze zichzelf enorm op de kop en lopen de hele dag op zichzelf te mopperen. Ze piekeren zich suf hoe ze dit hadden kunnen voorkomen, hoe het nog beter kan en hoe ze alles gedaan krijgen.

Vriendelijk zijn voor jezelf, mild zijn, compassie hebben. Dat is wat hen uit deze negativiteit kan bevrijden.

Tekens in droge klei verdwijnen

als de klei zacht wordt.

Littekens op onszelf verdwijnen

als ons innerlijk zacht wordt.

Deng Ming-Dao


Pantseren

We pantseren onszelf al snel tegen de moeilijkheden en de pijn van het leven. Die er wel onvermijdelijk bij horen. We willen er niet kwetsbaar voor zijn, voorkomen dat we worden geraakt door het leven. Door deze pantsering en verharding worden onze stem en onze daden hard. Wil je echt gelukkig zijn dan vraagt dat van je om echt naar je eigen hart te luisteren.

Hartestem of harde stem

Door je drukte, je afleidingen, je gepieker, je boze gedachten kun je je hartestem vaak niet meer horen. Je hartestem is een gefluister van binnenuit waar je heel stil voor moet worden om hem te kunnen horen. Dus je hoort hem niet zo gemakkelijk.

Je bent het vaak ook niet gewend om naar je hartestem te luisteren. Dus ja hoe klinkt die eigenlijk? Als je hem hoort kun je hem dan wel herkennen?

En als we hem dan herkennen dan doen we onze hartestem vaak af als gezeur, als gedoe voor watjes, voor moeilijk doen. We kiezen er dan voor om naar onze harde stem te luisteren en niet naar onze harte stem.

We gaan dan over onze grenzen, we eisen te veel van onszelf, we gaan niet rusten als we moe zijn. Kortom we zorgen niet goed voor onszelf.

Durf te kiezen voor je hartestem! Zorg dat je hem hoort, herkent en serieus neemt.

Hoe kun je mild zijn voor jezelf?

Allereerst door te accepteren dat de dingen zijn zoals ze zijn. Door geduld te beoefenen. Je wordt dan vriendelijker voor je strenge gedachten.

In plaats van te vechten tegen dat wat er is, leer je datgene waar jij het moeilijk mee hebt te accepteren. Die strenge gedachten, die lastige emoties die voorbijkomen, dat lijf dat niet wil of dat pijn doet, die valkuilen waar je zo weer intrapt.

In plaats van ‘doe ik het weer, wat stom van mij!’ kun je zeggen ‘ja ik doe het weer, zo is het nu.’ En dan voel je pijn, teleurstelling, verdriet, schaamte, schuld. En je zegt tegen jezelf: ‘laat het me maar voelen, het is er toch al’.

Dan is er minder vechten, meer aanvaarding, meer vertrouwen, geloof dat het voorbijgaat en dat het wel weer goedkomt met jou.

Luister ook eens naar de mensen die jou liefhebben

Als je van iemand houdt, als je iemand heel graag mag of iemands kwaliteiten en talenten zo waardeert dan doet het pijn als je ziet of hoort dat de ander zo hard voor zichzelf is.

Juist de mensen om ons heen die van ons houden, die ons heel graag mogen, juist zij merken het ook direct op als je jezelf op je kop zit. Dus luister naar hen, het is een daad van liefde als ze jou erop wijzen dat je te veeleisend of te streng bent voor jezelf.

Glimlach wat vaker naar jezelf

Door te glimlachen spreek je je hart aan. Stel je bent aan het mopperen op jezelf of aan het piekeren. In plaats van daarmee door te gaan en jezelf helemaal in de mineur te zetten trek je nu eens je mondhoeken omhoog. Je zult langzaam maar zeker merken dat er iets verandert. Misschien is er eerst weerstand, maar blijf het even proberen, geef het een kans. Dan komen je ogen ook een beetje mee (of meteen een boel beetje).

En merk je misschien op dat je dieper ademt. Fijn he? En misschien, héél misschien moet je nu zelfs wel echt lachen. Voel maar wat dat doet met je gemopper en gepieker.

Durf te oefenen met mild zijn

Elke keer mag je opnieuw beginnen. Dit is een van de mindfulness pricipes die mij heel erg heeft geholpen om minder te moeten, minder perfect te zijn. Om milder voor mezelf te zijn. Om veel losser en speelser door het leven te gaan.

Door gewoon maar met iets te beginnen en als het ‘fout’ gaat gewoon bij te stellen en verder te gaan met oefenen. Daar ben ik zoveel leuker door geworden. Veel minder kritisch, minder streng, minder benauwd. En nog steeds heb ik een hoge lat, heb ik hoge idealen. Maar ik heb er niet zoveel last meer van.

Soms steekt hij de kop op en herken ik hem en kan ik hem gemakkelijker aan de kant zetten. Ik zit mezelf er niet meer mee op de kop. Oh ja, denk ik dan, ik ben weer bezig met té, teveel, te goed, te mooi, etc. Oké ik doe het weer zeg ik dan zonder oordeel tegen mezelf. En dan kijk ik wat voor mij nu goed genoeg voelt en daar doe ik het dan voor.

Moeiteloos en leuker

Door mild te zijn word je liefdevoller naar jezelf en ook naar anderen. Je wordt kalmer, bent niet meer zo aan het vechten, strijden, bewijzen. Je wordt ook veel leuker want je bent gewoon wie jij bent en ook anderen mogen van jou zijn wie zij zijn. Alles wordt veel moeitelozer.

Wil jij ook milder voor jezelf zijn?

Heb jij het gevoel dat je wel wat meer hulp kunt gebruiken bij het horen, herkennen en erkennen van je hartestem? Wil je leren om minder streng te zijn voor jezelf, zodat je jouw lat wat lager kunt leggen en minder hoeft van jezelf?

Begin december is er weer een stilte-ochtend. In de stilte leer je naar je hartestem te luisteren. Door de oefeningen en de gesprekken krijg je inzicht in hoe je hem kunt herkennen en erkennen. In een warme en bemoedigende sfeer helpen we elkaar om milder te zijn voor onszelf. Je krijgt oefeningen mee naar huis die je direct en gemakkelijk toe kunt passen.

Aan het einde van de ochtend heb je heel concrete stapjes gezet om direct op jouw manier met meer mildheid naar jezelf te kijken.

Lees hier meer over de stilte ochtend op zondag 9 december.