Skip to main content
Je harde of je harte-stem, naar welke luister jij?

Je harde of je harte-stem, naar welke luister jij?

We kennen allemaal wel onze lijstjes van ‘ik moet niet zo zeuren’, ‘ik moet al die klussen echt vandaag nog doen’, ‘ik moet toch dat veelbelovende project aanpakken ook al heb ik er eigenlijk geen tijd voor’.

Welke stem spreekt er dan tegen je?

Het is je harde stem.

En tuurlijk heb je ook de stem van je discipline nodig. Om je huppetee in de actie te zetten als dat nodig is. Deze stem is echter helpend. Je harde stem zit je meestal op je kop.

En hoeveel van je tijd besteed je eigenlijk aan wat je màg van jezelf?

Dit is je harte-stem die je hoort. Deze spreekt mild tegen je, is zacht, deze stem zorgt voor jou.
En dat màg 😉

De moeten en mogen-lijst

Hoe dit bij jou zit kun je eenvoudig voor jezelf uitzoeken.

Neem 15 à 20 minuten voor jezelf. Ga rustig zitten met pen en papier en maak twee kolommen: de moeten en de mogen kolom.

Adem rustig door zodat je ontspannen en gefocust raakt. Dan schrijf je vijf tot tien minuten aan een stuk door. Schrijf alles op wat je moet van jezelf en alles wat je mag.

Zonder teveel na te denken, zonder te veroordelen schrijf je alles op wat er in je opkomt.

Dan leg je je pen neer en lees je rustig beide kolommen door.

Wat valt je op?

Is de ene kolom langer dan de andere?

Welk gevoel roept de moeten-kolom bij je op?

Stel jezelf bij elke zin eens de volgende 4 vragen:

  • Moet jij dat doen?
  • Moet jij dat doen?
  • Moet jij dat doen?
  • Moet jij dat doen?

Doe eens niet wat er moet

Hoe denk je nu over een aantal van de dingen die jij moet van jezelf? Kijk je daar nu anders tegenaan? Kun je dingen schrappen, anders formuleren misschien? Kan ‘ik moet dit allemaal doen vandaag’ veranderen in ‘ik mag dit allemaal doen vandaag’? En hoe voelt dat?

Een mooi experiment is ook om eens een dag iets niet te doen wat moet van jezelf. Wat gebeurt er dan bij je? Welke gedachten heb je dan? Hoe voelt je adem en je lijf?

Wat gun jij jezelf?

Dan kijk je naar de mogen-kolom. Hoe blij word je van wat je allemaal mag van jezelf? Hoe lang is deze kolom? En over welke dingen gaat het in je leven?

Zou je deze kolom nog langer kunnen maken? Wat zou je nog meer mogen van jezelf?

Wat gun jij jezelf? Waar kun jij jouw harte-stem nog meer laten spreken?

Je zou er elke dag een kunnen meenemen. Vandaag mag ik … van de zon genieten,… in mijn boek lezen, … even gaan zitten tussen de drukte door. Elke dag besteed je aandacht aan een ding dat je van jezelf mag.

En hoe voelt dat? Voelt dat fijn of is er juist weerstand?

Volop leven

Je harte-stem meer laten spreken en ernaar luisteren helpt je om volop te leven. Als je terugkijkt op je leven en je stelt jezelf de vraag: Hoeveel jaren heb ik werkelijk geleefd? Wat is dan je antwoord? Ben je vooral voortgedreven door wat er allemaal moet van jezelf en door wat er van buiten allemaal op je af komt? Of laat je je door jouw innerlijk leiden? Door je hartestem, door jouw vuur van verlangen?

Je luide en je zachte stem

Als je het eerste moet concluderen dan kan een oefening als hierboven je helpen. Ook minder haastig leven helpt je om je hartestem te kunnen horen. Je harde stem is namelijk luid en je hartestem is zacht.

Hoe gehaaster je leeft, hoe meer je in de tredmolen van het moeten zit en hoe voller je hoofd zit. Het schreeuwt je toe wat er allemaal moet, wat er beter moet, sneller, meer. Je harde stem kijkt vooral naar wat er nog niet is en naar wat er moet zijn. Die vindt altijd wel iets om een oordeel over te vellen. En die kan niet zien wat er al is en zeker niet wat er al gewoon goed is zoals het is.

Stilte is

Wanneer je stiller wordt kun je beter naar jezelf, naar je innerlijk, naar je hartestem luisteren. Stilte is zonder oordeel, stilte is. Er hoeft niets van stilte.

Dus zet jezelf eens wat vaker stil, al is het maar even en leg je oor te luister bij je binnenste. Ik ben heel benieuwd wat je allemaal gaat horen en ontdekken.

 

*Photo by Aki Tolentino on Unsplash