Skip to main content
Kerstress? 7 tips om je niet gek te laten maken

Kerstress? 7 tips om je niet gek te laten maken

Kerststress 7 tips

Ben jij al bevangen door de decembergekte? We laten ons vaak zo meeslepen door alle verwachtingen en mooie plaatjes die voorbijkomen. Weet je dan nog wel wat jij echt wil met kerst? Hoe het voor jou en jouw gezin fijn is?

Ik geef je 7 tips om je te helpen je niet gek te laten maken door alle kerstverwachtingen. Zodat jij kerst kunt vieren op een manier die bij jou past.

1. Wat is je werkelijke verlangen? Waar word jij echt blij van, wat geeft jou zin?

Sta eens stil bij jezelf en stel jezelf in alle rust eens deze vraag: als ik nergens aan vastzat wat zou ik dan graag willen met de kerstdagen? Neem hier een of twee elementen van en kijk hoe je die tussen je verplichtingen door kunt verweven. Stel je wil heel graag alleen zijn en films kijken of boeken lezen, of een boswandeling maken met je lief of met je gezin. Naar een speciale voorstelling gaan bijvoorbeeld juist op de dag dat je Altijd naar je familie of je schoonfamilie gaat.
Zoek dan eens naar manieren waarop je een of twee van deze dingen toch kunt doen.

2. Durf te kiezen

Bij kerst horen vaak ook (on)uitgesproken verwachtingen. Zo doen wij dat altijd. Eerste kerstdag bij je schoonouders en tweede kerstdag bij de jouwe. Of tweede kerstdag altijd samen met een groep vrienden, wat je echt best gezellig vindt maar je wil dit jaar ook lekker een dag samen met je gezin zijn. Of je wil weggaan. Of zelf een lunch of diner geven.

Maar tja denk je dan dat kan dus echt niet! Durf voor jezelf te kiezen kom los van deze verwachtingen.

Kom bijvoorbeeld alleen de avond of alleen de middag. Zeg op tijd in het jaar dat jullie dit jaar zelf op eerste kerstdag een diner willen geven of ergens naartoe willen. Zonder schuldgevoel en vanuit je eigen verlangen en positiviteit.

3. De plaatjes

Laat al je verwachtingen los die je zelf bewust of onbewust op kerst hebt geplakt. Herken je er hier een paar van?

Het moet gezellig zijn, nee het moet zelfs gezelliger zijn dan normaal als we bij elkaar zijn;

Het eten moet superlekker en speciaal zijn;

De decoratie moet helemaal perfect op elkaar zijn afgestemd;

We moeten allemaal nieuwe kerstkleding dragen;

Ik moet nog per se naar de kapper, oh ja en mijn kinderen en man moeten dat eigenlijk ook;

Ik moet mijn hele huis brandschoon hebben voor de kerstdagen;

Ik moet al die losse klusjes hebben geklaard;

Ik moet alles op mijn werk afhebben.

Dit alles levert je vreselijk veel stress op: ingewikkelde recepten die je nog nooit eerder hebt gemaakt moeten in een keer perfect zijn. Ellenlange boodschappenlijsten waarvan je de in speciaalzaken moet gaan zoeken. De kapper die nog maar op één moment een gaatje voor je heeft en dat is precies op het moment dat er nog een belangrijk overleg is.

De drukte in de winkels die je acute onrust en geïrriteerdheid opleveren. De stapels werk die nog af moeten waardoor je niet aan je kerstvoorbereidingen toekomt.

Keuzestress welke jurk, schoenen en kleur het gaan worden. Puberstress omdat je kinderen niet naar de kapper willen en tot overmaat van ramp gewoon in hun fijne spijkerbroek naar het kerstdiner willen gaan.

Laat los laat los. Hoe belangrijk zijn die dingen eigenlijk voor jou?

4. Houd het eenvoudig en blijf bij jezelf

Als je zelf een diner geeft bedenk dan wat je fijn en leuk vindt om te maken, wat echt lekker is en wat bijna altijd goed lukt. Of kies één wat moeilijker recept uit en doe er verder eenvoudige fijne dingetjes bij.

In wat voor kleding voel jij je feestelijk en vooral jezelf? Waarin kun jij je gemakkelijk bewegen?

Alleen veel kaarsen maken een huis ook al heel gezellig. Of alleen een boom en een stalletje. Of overal fijne lichtjes. Waarvan geniet jij, waarvan geniet jouw gezin? Dat is de leidende vraag voor welke kerstversiering jij kiest. En niet: de hele straat heeft buitenverlichting dus dat moeten wij ook. Nee hoor, lekker van meegenieten als je het leuk vind en vind je het gedoe doe het dan vooral niet.

5. Schenk aandacht aan de kleine dingen

Deze tijd van het jaar is vooral een stille tijd, een tijd van je naar binnen keren. Het licht en de energie in de natuur nemen af en er is leegte. En wat doen wij? Wij zoeken het juist in de buitenwereld en willen onszelf opvullende bijvoorbeeld:

  • Overmatig en speciaal eten en drinken;
  • Kerstshows;
  • Eindeloos kerst-tv of Netflixfilms kijken;
  • Mega veel verlichting;
  • Uitbundige decoratie;
  • Uitbundige en feestelijke kleding.

Sommige dingen zijn natuurlijk echt leuk en gezellig om van te genieten. Maar voel ook eens wat jou echt vervult van binnen? Een goed gesprek met je man of een vriend of vriendin. Een wandeling in de natuur. Een fijn boek. Spelletjes doen met elkaar. Samen zingen, muziek maken, gek doen, verhalen vertellen.

Vind temidden van al die overdaad ook momenten waarop je kunt genieten van die mooie lucht, dat fijne gesprekje op straat, die glimlach van die onbekende, dat iemand je voorlaat in de rij voor de kassa, je kind dat lekker tegen je aan komt kruipen. En voel eens bij jezelf: hoe vervult je dat?

Een moment van oprechte aandacht geeft vaak de meeste vervulling.

6. Plan vrije dagen in en doe vooral niks

Geef op deze dagen toe aan vermoeidheid, verwen jezelf en doe vooral lekker waar jij of jullie zin in hebben. Loop je neus achterna, kom niet van de bank af, ga naar de sauna. Relax en rust uit. En slaap. De natuur bereidt zich voor op zijn winterslaap. De energie neemt af, de nachten zijn veel langer dan de dagen. Ga mee in die stroom in plaats van je ertegen te verzetten door nog van alles te ondernemen. Je voelt je er vrijer en relaxter door. Het mag! Je geest is kalmer waardoor je alle december beslommeringen beter aankunt. Er is meer veerkracht en je schiet bij een wat minder aardige opmerking van je aangeschoten schoonmoeder niet meteen tegen het plafond.

7. Wees mild en tevreden

Zit je aan een kerstdis en vind je het niet gezellig? Doe je hard je best maar lukt het je niet er iets positiefs van te maken? Accepteer het dan gewoon zoals het is. Dan kun je er daarna vaak wel weer wat van maken. Als je van binnen alleen maar zit te mopperen ben jij ook geen voorbeeld van gezelligheid. Wees in het moment en zoek het in de kleine dingetjes. En als zelfs die er niet zijn, neem het dan zoals het is. Stop met oordelen en mopperen en maak er het beste van. En heb hier ook vrede mee.

Zit jezelf ook niet op je kop als dingen niet lukken. Als je bijvoorbeeld vindt dat je door alle voorbereidingen zo weinig tijd aan je partner of je kinderen hebt besteed. Zit jezelf niet op je kop als je huis niet schoon is, als je jezelf te dik vindt in die nieuwe jurk en je toch maar die leuke jurk van vorig jaar uit je kast hebt aangetrokken. Dat is helemaal oké.

Rest mij niets anders dan jou een hele relaxte kerst te wensen en op jouw manier te vieren die gewoon oké is zoals die is.

 

Merk je dat je wel weet wat jij graag wil, maar er niet echt voor durft te kiezen?

Dat je moeite hebt om je verwachtingen los te laten?

En dat je heel graag meer jezelf wil zijn maar dat je toch geneigd bent om je aan te passen naar de mensen om je heen?

In een coachcall van een uur heb ik alle aandacht voor jou en help ik je op weg hoe je zonder schuldgevoel vaker voor jezelf kunt kiezen. Mail me dan maken we een gratis en geheel vrijblijvend gesprek: info@marijkewillems.nl