Skip to main content
Laat nog meer los

Laat nog meer los

Als je deze oefening vaker doet zul je merken dat er elke keer weer iets anders tevoorschijn komt of dat er een ander aspect van hetzelfde naar voren komt. Hierdoor ga je dat wat je dwarszit stapje voor stapje meer loslaten.

Je kunt de oefening lang of kort doen, wat je zelf fijn vindt.

De stappen van deze loslaatoefening zijn als volgt:

1. Zorg dat je gefocust en geaard zit. Sluit je ogen of houd ze op je benen of de grond voor je gericht zodat je niet wordt afgeleid. Richt je aandacht op je lichaam, hoe je zit en daarna op je ademhaling.

2. Dan vraag je jezelf: wat wil ik graag loslaten? Dat wat in je opkomt, dat wat je ziet, hoort, voelt of ervaart dat laat je gebeuren. Laat het er helemaal zijn zoals het is. Kijk of je het hele ding of de hele situatie in gedachten kunt nemen en alles wat erbij hoort kunt opmerken. ‘Ja dit is het wat ik los wil laten!’

3. Dan houd je dit (wat je graag los wilt laten) helemaal vast. En je onderzoekt en ervaart hoe jij dit helemaal vasthoudt. Je ademt rustig door en je stelt je open voor wat er aan lichamelijke gewaarwordingen komen: spanning, andere ademhaling, pijn, onrust, enz. Ook merk je op welke gedachten en gevoelens er langs komen. Je hoeft hier verder niet mee, je merkt ze gewoon op.

4. Tenslotte laat je dit los in een keer. En je ervaart wat er gebeurt: kun je het wel in een keer los laten? Of kun je een stukje ervan los laten en welk stukje dan wel en welk stukje niet? Of helemaal niet? Alles wat je opmerkt of ervaart is ok. Wat gebeurt er in je lichaam en met je adem? Je merkt op en laat het voor wat het is. Alles wat er gebeurt is ok en je hoeft niets te forceren.

5. Dan maak je je los van de oefening en richt je nog een aantal minuten je aandacht op je ademhaling. Daarna kom je met je aandacht weer terug in de ruimte en open je je ogen.

 

Probeer er niet teveel over na te denken. Je kunt er voor jezelf wat over opschrijven. Daarna laat je de oefening en hetgeen je los wilt laten rusten. Als je wilt geef je er op een ander gekozen moment weer je volledige aandacht aan.