Skip to main content

Mindful onderwijs

Met aandacht, plezier en betrokkenheid in de klas

Kinderen ervaren vaak veel stress thuis en op school. Dagen zitten vol, er wordt van alles van hen verwacht en er is weinig lege tijd waarin ze zich nog kunnen vervelen of gewoon even bij zichzelf aan kunnen komen.
Een kind met stress, spanningen of vol met prikkels staat niet open voor leren. Het kan niet betrokken zijn bij de les, de leerkracht of de groep. 

Mindfulness in de klas is een waardevolle aanvulling op bewegen en naar buiten gaan naast een dag vol taken. Kinderen kunnen zich even resetten, contact maken met zichzelf, hun hoofd tot rust brengen en hun lijf strekken. Opgefrist en helder staan zij weer open voor het vervolg van de ochtend. 

Ook de ochtendspits geeft zowel leerkracht als de kinderen stress. 
Het kind is thuis bezig om op tijd op school te komen, oeps brood vergeten, mama boos. Hupsakidee door het ochtendverkeer naar school toe en pfff die volle klas in, dat stomme rekenwerk, etcetc.
Intussen is ook de leerkracht naar school gesjeesd met een vol hoofd met wat hij allemaal moet doen vandaag. O jee daar zijn de leerlingen al! Pfff, en zo ontmoeten zij elkaar in de klas. Met de stresscurve al aardig in de lift en hatsekiedee we starten met de les! Hup in de leermodus. 

Hoe anders is het wanneer je als leerkracht start vanuit rust met de klas: neem allemaal even een momentje, richt je aandacht op je ademhaling en voel eens even hoe het nu met je is. Er ontstaat meer contact, betrokkenheid, je hebt als leerkracht beter in de smiezen hoe iedereen erbij zit. In de drukke ochtend kun je dit goed gebruiken in je contact met de kinderen. Je weet beter wat ze nodig hebben om in de juiste leerstand te komen. Kinderen worden in de loop van de tijd opener en de groep kan hierin samen groeien. 

 

Is er in jouw klas vaak onrust en gebrek aan focus?

  • Krijg je je klas met moeite tot rust na de pauze?
  • Mis je betrokkenheid bij de les?
  • Merk je dat de hoofden vol zitten door het overvolle programma?
  • Zijn lesovergangen te chaotisch?
  • Merk je dat het kinderen moeite kost 

Wil jij meer rust en plezier in de klas temidden van het volle programma?

  • Rustigere lesovergangen.
  • Meer openheid en plezier met elkaar.
  • Meer focus en concentratie tijdens het werken.
  • Meer betrokkenheid bij de les, bij elkaar en bij jou.
  • Meer rust en aandacht in de klas. 

Aanbod Mindful onderwijs

Ik biedt zowel workshops met open inschrijvingen aan als workshops en trajecten op maat in de school. 


Open workshop Mindfulness in de klas

Wil je wel eens weten wat mindulnessoefeningen zijn en wat het voor jou en je klas kan betekenen? In de workshop leer je vanuit een eigen mindful houding een aantal basisoefeningen om in je klas in te zetten. 
Je leert samen met leerkrachten van andere scholen. Voor het delen en uitwisselen van ieders ervaringen maak ik ruimte. 

Mindfulness op jouw school: 
Trajecten op maat

Wil je graag weten hoe je mindfulness op jouw school kunt inzetten? Ik kom graag een kennismakingsles geven op jouw school. daarna kom ik met jou en jouw directeur of IB’er graag in gesprek.

Er zijn verschillende manieren waarop je mindfulness in je school kunt inzetten. Je kunt in een bouw beginnen of met een oefening per dag in de hele school. Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden. 

Dit zeggen anderen…

“Geweldig om te ervaren dat na een oorverdovend goedemorgenlied de klas een minuut later in totale stilte, met de aandacht bij zichzelf in de kring zat.
Sinds de mindfulness-oefeningen heerst er een hele fijne sfeer in deze groep.”

MARIT BOUWER 
Intern Begeleider

“Vanaf de start van het nieuwe schooljaar begin ik de dag met aandacht voor de adem. In het begin was het lastig om iedereen in de juiste modus te krijgen. De kinderen moeten erg aan elkaar wennen bij de start na de zomer. Maar nu na een aantal weken is er al heel snel rust in de groep. Zelfs al doen niet alle leerlingen even actief mee.”

FLORIS TEN HOOS
Leerkracht groep 7/8

Gratis kennismakingsles mindfulness in jouw klas?

Ik kom graag naar je toe en geef een kennismakingsles mindfulness in jouw klas van ongeveer 20 minuten. Zo maak je kennis met een oefening en ontdek je hoe jouw klas dit ervaart.
Laat hieronder je gegevens achter en ik neem contact met je op.