Skip to main content
Mini-pauzes als medicijn tegen stress

Mini-pauzes als medicijn tegen stress

Mindfulness toepassen in je werk biedt een effectieve methode die je helpt om je bewust te worden van je automatische patronen. Wanneer je maar automatisch doorgaat in de waan van de dag of gestrest raakt, kun je dingen gaan doen waar je eigenlijk niet achter staat.

Door kleine oefeningen toe te passen leer je om elk moment opnieuw bij jezelf op te merken hoe het met je is. Je kunt dan telkens opnieuw keuzes te maken die goed zijn voor jou, je leert je waarden trouw te blijven en vol bevlogenheid te blijven werken.

Je wordt niet meer geleefd door de waan van de dag, maar je zit zelf aan het stuur. Jij bepaalt de richting en jij kunt telkens weer bijsturen. Zo kun je met meer ontspanning en plezier je werk doen.

Waan van de dag

Ken je dat, dat je bezig bent met een leuke klus, dat je zo gedreven bent dat je geen koffie neemt, vergeet naar het toilet te gaan en dat ineens al vier uur is? Of dat je ‘eigenlijk’ aan iets belangrijks wilt werken, maar elke keer afgeleid wordt door mailtjes, app’jes en andere bliepjes en berichtjes waar je aandacht naartoe wordt getrokken?

Mini-pauze

Door gedurende de dag mini-pauzes in te lassen kun je al meer ruimte en ontspanning creëren temidden van de drukte van je werkdag. Dit kost je nauwelijks extra tijd en levert je veel ruimte en rust op. Mini-pauzes kun je doen tijdens het koffie drinken, het openen van een deur, het lopen naar het toilet. Zelfs nu kun je een mini-pauze inlassen:

Je kijkt nu, terwijl je dit leest, op een scherm. Grote kans dat je zit.
Richt je aandacht op die delen van je lichaam die de stoel of de bank raken waarop je zit.
Voel ook je voeten op de grond. Richt nu je aandacht op je adem.
Volg rustig de beweging van je ademhaling in je lichaam.
Je hoeft verder niets te doen of na te streven.
En dan ge je nu weer verder met waar je mee bezig was.

Omgaan met stress

Door dit soort mini-pauzes vaker op een dag te nemen, train je je aandacht en kan er een moment van werkelijke rust ontstaan. Zowel je lichaam als je geest krijgen even een moment om te herstellen. De boog mag even loskomen in plaats van de gehele dag op spanning te staan. Wanneer je veel stress ervaart, of moeite hebt om balans te creëren kunnen dit soort pauze momenten als een weldaad voelen.
Je kunt je met meer scherpte en focus weer richten op je taak. Je merkt ook eerder op of iets gezond voor je is of niet. Je schept dus meer de voorwaarden om gedurende de dag even bij te sturen.

Effecten van mindfulness op het werk

Uit onderzoek naar de effecten van mindfulnesstraining blijkt dat het positieve effecten heeft op stress, mentale vaardigheden, productiviteit en onderlinge verhoudingen tijdens het werken. Mensen die meer mindful zijn:

  • hebben minder last van stress en negatieve gedachten.
  • signaleren sneller dat er wat aan de hand is en doen er dan ook wat aan.
  • ervaren contacten met collega’s positiever en communiceren makkelijker.
  • gaan beter om met conflicten, omdat ze zich minder snel bedreigd voelen.
  • zijn zelfbewuster en vitaler.
  • zijn aandachtiger, hebben meer focus, zijn creatiever en presteren beter.