Skip to main content
Op welke snelheid sjees jij je vakantie in?

Op welke snelheid sjees jij je vakantie in?

Wil je genieten van een fijne vakantie? Wil je het schooljaar in september weer op je best beginnen? Zorg er dan nu voor dat je met rust je vakantie ingaat. Ik heb 5 tips voor je.

1. Maak een dump-lijst.
Toen ik een aantal jaren geleden Getting things done van David Allen las vond ik dit de ultieme tip: de braindump. Álles maar dan ook echt álles wat er in je hoofd opkomt zet je op één lijst. Ik ben het toe gaan passen en inmiddels heb ik er een voor thuis en een voor mijn werk.Ik was er al wel aan gewend om alles uit mijn hoofd op papier te zetten of er gewoonweg op te vertrouwen dat de echt belangrijke dingen toch wel weer in mijn hoofd opdoken. Maar dat was niet waterdicht want soms dook iets toch te laat op in mijn hoofd en in zeer hectische tijden had ik tig briefjes rondslingeren. Ook geen aanleiding tot rust zeg maar.
Zorg dus dat je een systeem hebt. En dat je jouw eigen systeem hebt dat echt bij jou past. Ik hou bijvoorbeeld van ouderwets opschrijven op papier en ik heb altijd een klein blocnoteje en een pen bij me. Overal waar ik ben, op mijn werk, in de trein, rondom gesprekken, op de fiets, in de supermarkt, bij een vriendin op de koffie, kan ik alles wat in me opkomt opschrijven. Echt heerlijk! Later zet ik het dan over naar mijn werk- of privélijst en klaar ben ik. Uit die lijst haal ik elke week mijn dagtaken en prio’s.Als het je wat lijkt, begin er gewoon eens mee te experimenteren en vind de vorm die bij jou past. Zoals nu in de laatste hectische schoolweek, leg een vel op je bureau en kalk gedurende de dag alles op waarvan je denkt oh ja niet vergeten, of plak het vol met memo’s. Kost je weinig tijd, levert je superveel rust op.
En op je laatste werkdag: ga 5 tot 10 minuten zitten en schrijf alles op wat er in je hoofd opkomt wat er allemaal moet als je weer aan de slag gaat eind augustus. Geeft enorm veel rust in je hoofd tijdens je vakantie. Alles waar je hoofd daarna nog mee komt is alleen maar herhaling. En dat kun je dan eenvoudig wegwuiven en lekker verder genieten van je vakantie.

2. Ken je die van de vieste kikker eerst slikken?
Brian Tracey heeft het hiermee over de meest belangrijke taak van de dag. Volgens hem is dat ook de taak die je vrijwel zeker voor je uit gaat schuiven. Het is echter ook de taak die op dat moment de grootste positieve impact op jou en op je werk heeft. Als ik dat zeg komt er waarschijnlijk in elk geval één ding bij je naar boven. En misschien wel twee of drie.
En die roepen zeer waarschijnlijk een gevoel bij je op wat vergelijkbaar is met het slikken van een kikker.
Wat ik zelf doe is ’s ochtends voelen welke taak me het meeste op mijn nek zit. Ik stel mezelf de vraag ‘waarvan weet ik dat als de dag om is en ik heb het niet gedaan dat die me dan op mijn nek blijf zitten, dat die voor dat ene gevoel van voortdurend knagen en onrust zorgt?’ Die taak of die actie ga ik als eerste doen en ik zorg dat ik hem afmaak voor zover als mogelijk is op dat moment.Als je ’s morgens begint met een kikker doorslikken, heb je de hele dag het tevreden besef dat je waarschijnlijk het ergste van die dag achter de rug hebt. Dat geeft dan ook meteen een adrenaline boost die je deze dagen wel kunt gebruiken.

3. Neem mini-pauzes

En ja dat hoor je me vaak zeggen en dat zul je me ook nog heel vaak horen zeggen. Als-je-blieft neem mini-pauzes, je doet er jezelf zo’n plezier mee: je hersens, je stressniveau, je spieren, je hart, je humeur Jen zo kan ik nog wel even doorgaan.
Hoe doe je dat mini-pauzes nemen? Neem zo nu en dan een bewuste ademhaling, doe een dagelijks terugkerend klusje een paar minuten met je volle aandacht. Probeer het eens uit, het helpt je om uit je jagen en je sjezen te stappen en meer rust in je hoofd of je lijf te ervaren. Juist nu in deze hele hectische week waarin je maar doorgaat van zomerfeest naar afscheidsmusical, naar je klas opruimen, leuke spelletjes- pannenkoeken of andere afscheidsmiddagen met je klas houden, naar je administratie afronden, je voorbereidingen treffen voor volgend schooljaar.
Zo kom je meer tot rust temidden van de drukte. Je voorkomt dat je linea recta je vakantie insjeest. En het lukt je beter om nog wat langer in de hangmat te hangen als je daar gewoon zin in hebt.

4. Neem een moment om terug te blikken op het afgelopen kalender of schooljaar.
Vraag je af wat er goed ging? Zorg dat je dat behoudt of dat je dat zelfs groter maakt. Stel dat je minder in de avonden bent gaan werken en dat dat positief werkt voor jou kijk dan eens of je dat ook in je agenda kunt gaan inplannen.
Wat ging er niet goed en wat heb je daarvan geleerd? Wat niet werkte kun je schrappen. Hoe functioneerde je tijdens de piekmomenten bijvoorbeeld? Waarom ging het slecht met je en hoe kun je dat dit jaar voor zijn? Wat heb je nodig? En wat ga je echt laten?
Kijk eens of je van al deze antwoorden een lijst met voornemens, 10 geboden of iets dergelijks voor jezelf kunt maken. Dat je afspraken met jezelf in je agenda kunt schrijven, tijdsblokken kunt maken in je week. En of er punten zijn die van belang zijn om te bespreken met je leidinggevende of met je teamgenoten.Al neem je één ding dat je niet meer gaat doen of juist meer wil doen. Dat ene ding gaat echt verschil voor je maken en je meer rust bezorgen in het komende schooljaar.

5. Wees dankbaar!
Ook als er dingen waren die naar waren of echt niet goed gingen, wees ook dankbaar voor de goede, fijne en mooie dingen die er waren. Richt je aandacht op de positieve dingen van de dag. Doe dat ook met de klas. Kijk samen terug op de leuke dingen van afgelopen jaar. Wees er oprecht dankbaar voor. Je doet er bakken energie mee op die je mooi kunt gebruiken deze week en in je vakantie.En als kinderen je bedanken, ouders je bedanken, als je kadootjes en bloemen krijgt, neem het dan ook echt in ontvangst, het wordt gemeend gegeven. Er is oprechte dankbaarheid voor wat jij afgelopen jaar hebt gedaan voor de kinderen. Voor jou misschien heel gewoon, en daarom juist een echte kwaliteit van jou.
Ook dat geeft je positieve energie en zet je hart (weer) open. Zodat je met een blij gemoed kunt terugkijken of zodat de scherpe randjes van afgelopen jaar in een wat warmer licht komen te staan. Het maakt je veerkrachtig. Gun het jezelf om het in ontvangst te nemen. Je doet er jezelf een groot plezier mee.

 

Kies een of twee van deze tips en rond zo je schooljaar af met meer rust. Je gaat meer ontspannen je vakantie in zodat je meteen al de eerste vakantiedagen kunt genieten met en van je partner, je kinderen, je huisdieren, je vrienden. En dat gun ik je van harte!

Merk je dat je nog wel wat meer hulp kunt gebruiken om rust in je hoofd te krijgen?

Vind je het moeilijk om in de vakantie je werk los te laten?
Of heb je andere vragen over hoe jij met je onrust of je werkdruk om kunt gaan?

Kijk dan eens of een gratis en vrijblijvend ‘Geef les zonder stress’ gesprek wat voor jou is.

Je kunt eenvoudig je naam en mailadres achterlaten en ik neem contact met je op om een afspraak te maken.

Samen kijken we dan naar hoe jij meer rust in je hoofd krijgt. We zoeken naar manieren die precies bij jou als persoon en bij jouw werksituatie passen. Zodat je ze gemakkelijk kunt toepassen.

Laat hier je gegevens achter, dan neem ik contact met je op om een gesprek in te plannen.

 

Photo by Mitchell Orr on Unsplash