Skip to main content
Relax! Hoe je ontspannen de schoolrapporten kunt schrijven

Relax! Hoe je ontspannen de schoolrapporten kunt schrijven

Zo, je hebt de cito-weken weer overleefd. Iedereen heeft zijn toetsen af, je hebt ze nagekeken en ingevoerd. Die klus is geklaard. Maar je hebt amper de tijd gehad om even kalm aan te doen of de volgende grote klus dient zich al aan: het schrijven van de rapporten.

Het schrijven van de rapporten is een klus waar leerkrachten vaak tegenaan hikken en die stress oproept. Dit heeft te maken met twee stressfactoren en eigenlijk ook nog met een derde.

Drie factoren die zorgen voor de stress van het schrijven van de schoolrapporten

Stressfactor 1:

hoe krijg ik deze enorme stapel werk af temidden van alles wat er ook nog moet gebeuren in deze laatste schoolweken?

Stressfactor 2:

wat schrijf ik er bij elk kind in? Hoe kan ik origineel blijven, positief en motiverend? Hoe schrijf ik het zo op dat ik het kind of de ouders niet tegen het hoofd stoot? Allemaal vragen die je voortdurend bezighouden deze weken.

Stressfactor 3:

daarmee verschijnt direct de derde factor: de oudergesprekken die daarop volgen. Tijdens het schrijven van de rapporten ben je daar in je hoofd telkens mee bezig. Het leidt je af van het schrijven zelf. In je hoofd voer je alvast de gesprekken met de meest lastige ouders. En het lukt je niet om deze gedachten opzij te zetten.

Herkenbaar? Probeer dan eens een van onderstaande tips uit zodat je met meer ontspanning deze klus klaart.

Hoe schrijf je nou efficiënt en blijmoedig die stapel rapporten?

Zonder je intussen ook alvast zorgen te zitten maken over de oudergesprekken die direct daarna op de planning staan.
Mijns inziens gaat het om een mix van een ouderwetse dosis discipline, creativiteit en goed voor jezelf zorgen.

Ff lekker doorstomen

Discipline is een heel mooie eigenschap die je zeker ver kan brengen bij het behalen van je doelen. De valkuil bij discipline is echter dat je star wordt en maar doorgaat omdat de klus af moet. Je richt je er dan alleen op dat ‘iets’ af moet en gaat als een bezetene aan het werk om het koste wat het kost af te maken. Het wordt dan een soort van met oogkleppen op maar doorrazen.

En effe hard doorwerken, er flink aan trekken kan zeker geen kwaad. Ik hou daar zelf ook van op zijn tijd, lekker even doorstomen en dan is het gedaan, heerlijk! Als je er maar voor zorgt dat je daarna weer kunt herstellen. En dat laatste wordt helaas vaak vergeten.

Deze manier van werken zorgt voor spanningen, stress en als je deze aanpak heel vaak hanteert dan ligt langdurige uitputting al snel op de loer.

Veerkracht

Zowel je brein als je lichaam moeten weer tijd en ruimte krijgen om terug te schakelen, om weer op te laden, op te frissen. Zo bouw je veerkracht op om met de uitdagingen van je dagelijks werk om te kunnen gaan. Je brein werkt gewoon niet optimaal als het alleen maar op hoogspanning staat. Net als je lijf moet je brein ontspannen voordat het weer optimaal kan presteren voor een volgende taak. En die volgende taak staat al op je te wachten: je voorbereiden op de oudergesprekken.

Dus wat ga je doen?

Je kunt natuurlijk gewoon doorbijten, keihard doorwerken, al het andere opzijzetten, niet sporten, zingen, ontspannen? En als het af is knalkapot op de bank vallen met een stijve nek, pijnlijke schouders, knallende hoofdpijn, slaaptekort en een superchagrijnig humeur?

En dan doorstomen naar de oudergesprekken waar je zo tegenop ziet en waar je je graag fris en zelfverzekerd wil voelen?
Je kunt ook eens kijken of je een van onderstaande tips kunt uitproberen.

5 tips om met meer ontspanning de rapporten te schrijven

1. Bedenk eens hoe je je zou willen voelen als het klaar is? Wat wil je hebben bereikt als de stapel rapporten klaar is?
Koppel aan het schrijven van de rapporten een persoonlijk doel. Dan wordt het niet meer alleen maar een rottige klus die gedaan moet worden. Dan spreek je ook je interne motivatie aan. We kunnen het ook leuker maken.
Dus waar zou je trots op willen zijn van jezelf? Dat je het snel hebt gedaan, dat je je goed kon focussen, dat je creatieve, positieve en motiverende opmerkingen in de rapporten hebt geschreven? Dat je het kort en bondig hebt kunnen houden? Maak het niet te groot want dat leidt te veel af van je eigenlijke doel: de rapporten die gewoon af moeten zijn op een bepaalde dag.

2. Brainstorm ook op andere plekken
Vaak komen op onverwachte momenten de beste ideeën. Ineens zie je voor je hoe goed die ene leerling zo zijn best deed. Op de fiets schiet je ineens een goede zin te binnen voor dat meisje bij wie je weinig extra’s kon verzinnen. Houd in deze periode een blocnote en pen in je tas of in je jaszak. Stel jezelf af en toe de vraag wat kan ik over die leerling schrijven? Schrijf al je ingevingen direct op. Scheelt je weer uren plafondgestaar achter je bureau.

3. Laat de criticus thuis
Lopend kom je vaak tot hele goede ideeën, dat zet je creativiteit aan en het haalt je uit je kritische denken. Ga een eindje lopen (desnoods door je lokaal) en haal jezelf de verschillende leerlingen voor de geest. Spreek hardop in op je telefoon wat er maar in je opkomt. Praat gewoon ongecensureerd. Later luister je het terug en schrijf je je beste zinnen op.
Scheelt je vooral negatieve energie. Achter je computer zit je uit te stellen, nagel te bijten, afleiding te zoeken op Facebook, Instagram of te Whatsappen. Of je gaat je collega van het werk halen om samen te klagen dat rapporten schrijven het meest vreselijke van je werk is. En vervolgens komen alle op een na meest vreselijke dingen aan bod. Zonde van je tijd en zonde voor je humeur.

4. Zoek uit wanneer en waar jij op je best bent voor deze taak
Wanneer ben jij op je best, is je hoofd fris voor deze taak? Voor de een is dat om zes uur in de ochtend, voor een ander in de middag direct na school, of juist om 8 uur ’s avonds. Stel dit voor jezelf vast en plan op deze momenten tijd in voor de rapporten.
Zoek ook de beste plek voor jou waar je je echt kunt focussen. Dat kan zijn samen gaan zitten met een collega of apart een uur achter elkaar werken en dan 10 minuten samen koffiedrinken. Voor de ander is dat in een cafeetje, in de achtertuin, op zolder, in de klas of juist in een andere ruimte in de school.
Als je op school gaat zitten werken, blok je tijd en communiceer ook naar collega’s dat je niet bereikbaar bent omdat je aan de rapporten werkt.

5. Zorg goed voor jezelf en neem mini-pauzes
Tenslotte een hele belangrijke: voel je grenzen! Stel je hebt twee uur geblokt om aan de rapporten te werken, ga dan alsjeblieft niet in een ruk door. Je put je lijf en je geest teveel uit waardoor je niet meer scherp bent en na die twee uur vooral je lijf voelt.
Stop af en toe even en neem een mini-pauze. Een minuutje even naar buiten kijken, opstaan van je stoel en je even uitrekken en weer ademhalen. Jezelf wel even de tijd gunnen om naar het toilet te gaan, thee te halen of wat te eten. Je blijft intussen echt wel gefocust op je taak.En tenslotte hoort bij goed zorgen voor jezelf ook de discipline om vooral wel naar sport, yoga, of je koor te gaan of ’s avonds nog even te gaan wandelen. Zo blijf je beter in balans, ook in tijden van fikse pieken in het werk.

Ik ben heel benieuwd welke tips voor jou het beste werken. Misschien pas je zelf al hele goede tips toe of hebben mijn tips je op ideeën gebracht. Ik hoor ze graag!

Behoefte aan een extra oplaadmoment?

Heb je in deze drukke periode behoefte aan een extra oplaadmoment? Wil je volgend schooljaar met meer rust en ontspanning doorkomen?
Doe dan mee met de stilte-ochtend op zondagochtend 8 juli. We doen zowel oefeningen in stilte als in gesprek en zowel stilstaand of zittend als in beweging.

Veerkracht en balans creëren

In een kleine groep leer je waar jouw persoonlijke uitdagingen liggen als het gaat om meer balans creëren voor jezelf. Je krijgt meer inzicht in jouw stressgedrag, in jouw belemmerende gedachten. En je kiest een kleine stap vooruit die precies bij jou en jouw situatie past. Zodat je met meer ontspanning en rust het nieuwe schooljaar kunt starten. Stapjes die je ook kunt volhouden als de pieken in het werk weer komen. Zodat je voldoende veerkracht en energie hebt opgebouwd om de griepperiode in het najaar te weerstaan.

Lees hier meer over de stilte-ochtend of geef je op via info@marijkewillems.nl