Skip to main content
Stel ontspannen niet uit tot je vakantie

Stel ontspannen niet uit tot je vakantie

Wacht niet met ontspanning

Kan je ook niet wachten tot je ontspannen in je hangmat hangt? Tot je op je blote voeten door het zand loopt, achterover leunt in je strandstoel, genietend van elkaar, van het eindeloze niksen? Nog maar een paar weken en dan is het zover. Dan kun je eindelijk in je hangmat hangen, je favo boek lezen, heb je tijd voor eindeloze wandelingen of genieten van de warmte en de zon. Maar wacht niet met deze momenten van ontspannen tot je vakantie hebt, zorg juist in deze drukke weken ook voor ontspanning. Anders moet je het in je vakantie bezuren.

Vol in de sjees

Als je wacht met ontspannen tot het vakantie is kunnen de eerste vrije dagen je zwaar vallen. Als de werkknop dan uit gaat kan je jezelf flink tegenkomen. Je lijf en je geest zijn nog vol in de sjees en de druktestand en komen net als een snelle auto die over de finish is gekomen niet direct tot rust. Die staat ook nog een poosje na te ronken en af te koelen. Zo ook je hoofd en je lijf.

Wennen aan niksdoen

Stel ontspanning daarom niet uit tot je vakantie. Zorg dat je niet alleen maar bezig bent met nu alles nog moeten doen en afmaken. Bouw juist nu alvast momenten van ontspanning in. Dat kan al een extra bezoekje aan de masseur zijn, een paar uurtjes naar de sauna, een lange avondwandeling alleen, met je partner, buurvrouw of vriendin. 
Zo wen je alvast wat aan het uit staan, zodat je even niet bezig bent met die laatste loodjes van voor de zomer. En je als je eenmaal de deur sluit, de auto instapt of staat te wachten in de rij dat je dan niet dat immense gevoel van moeheid overvalt. En je vervolgens vittend op je partner, chagrijnig bij elk tegenslagje en zwaar geïrriteerd door je kids aan je reis begint. Hoe zonde zou dat zijn? Hier heb je hard voor gewerkt, het halve jaar naar uitgekeken en dan zou je dat nu verpesten.

Topprestatie

Je bent nu aan het toppresteren: deadlines moeten gehaald en in korte tijd moet er veel meer tegelijk. De aankomende vakantie legt niet alleen druk op werkzaken maar vraagt ook extra aandacht voor allerlei dingen in het gezin. Jaarafsluitingen, toetsweken, diploma uitreikingen, eindmusicals, noem maar op. Je energie raakt op en je concentratie laat flink te wensen over.

Een alerte heldere geest

Naast de relaxmomenten kan langer mediteren je in zulke weken ook diepgaande ontspanning brengen. Mediteren helpt je namelijk om zowel ontspanning in je lichaam en geest te ervaren als een alerte, heldere geest te bereiken. Hierdoor kun je met meer focus en concentratie je werk doen. Wat een heel handige bijkomstigheid is in deze weken.

Een mooie uitspraak is wel:

“Het is goed om 30 minuten te mediteren per dag, tenzij je erg druk bent dan moet je een uur mediteren.”

Onderzoek toont aan dat als je langer en regelmatig mediteert je ook langerdurende positieve effecten ervaart. Het brein is een spier die je kunt trainen zoals je ook je spieren in de sportschool kunt trainen. Als je 2 minuten per dag mediteert kun je al effecten merken. Na 8 weken 30 minuten per dag mediteren zijn structurele verbeteringen waar te nemen: 

Je ervaart meer positiviteit, je piekert minder, je bent milder voor jezelf en anderen, je maakt bewustere keuzes, je kunt beter met pijn en ongemak omgaan en je maakt minder stresshormonen aan. 

Mijn favoriete meditaties

Wil je dit ook ervaren of gewoon eens uitproberen? De zomervakantie is een mooie periode om een paar weken achter elkaar eens een aantal langere meditaties uit te proberen.
Het is belangrijk dat de stem van een ingesproken meditatie je aanspreekt en dat je je open kunt stellen voor degene die de mediatie begeleid.

Je kunt zoeken naar ingesproken meditaties of ontspanningsoefeningen op het internet. Kies vooral diegene uit die bij jou passen. Drie van mijn favoriete leermeesters deel ik hier alvast met je. 

Tara Brach leert me veel over radicale acceptatie. Dit is een basismeditatie die je helpt je adem als anker te gebruiken.
https://www.tarabrach.com/meditation-breath-by-breath/

Een mooie basis zitmeditatie van de opleiders van SeeTrue: http://d.seetrue.nl/audio/2015/track%201%20zitmeditatie%20lang%202015.mp3

Deze meditatie van Jack Kornfield brengt je aandacht naar het horen. Een hele fijne manier om rust en ruimte te kunnen ervaren.
https://jackkornfield.com/a-mind-like-sky/

Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen met de verschillende meditaties. Heb je vragen over de dingen die je tegenkomt tijdens je beoefening? Stuur me gerust een bericht, ik beantwoord graag je vragen.