Stilte ochtend

Hervind jezelf en creëer rustmomenten temidden van de waan van de dag.

 

 • Zorg je veel voor anderen in je rol als ouder, zorgverlener of leerkracht en heb je moeite om alle ballen in de lucht te houden?
 • Ren je maar door terwijl je nog zo met jezelf had afgesproken om meer rustmomenten te nemen?
 • Ben je druk in je hoofd of voel je voortdurend spanningen in je lijf?
 • Denk je regelmatig: 'nu ga ik het anders aanpakken'? Maar lukt het je niet om het vol te houden?

 

Leer opmerken waar jij in je automatische patronen stapt

In je dagelijkse leven wordt je binnenste overspoeld door drukte, je volle agenda, de noden van anderen en je eigen ego. Je rent voortdurend aan jezelf voorbij.
Door een poosje stil te zijn ga je je weer met jezelf verbinden. 

Ook vind je daar jouw verlangens. Voor de een is dat meer rust in je hoofd, meer ruimte in je agenda, voor de ander ontspanning in je lijf, of meer jezelf voelen en voelen wat je wil. 

Door wat langer met jezelf stil te zijn, kun je ook precies herkennen waar jij weer op de automatische piloot gaat. Als je dat helder hebt voor jezelf ga je opmerken hoe jij jezelf onbewust van je verlangen afhoudt. Hoe jij bijvoorbeeld zorgt dat je geen rust creëert voor jezelf. En waar je dan op dat moment wel voor kiest. Zo kun je heel precies tot stapjes voor jezelf komen die je helpen om wel meer rust in de dag in te bouwen. Of om beter te kunnen te voelen dat je een nee voelt. 


Jezelf op je kop zitten

Nu zit je jezelf voortdurend op je kop omdat je rust moet inbouwen maar maak je het hiermee alleen maar erger voor jezelf. Je had gehoopt om dit jaar eens wat rustiger de vakantieperiode in te rollen maar je bent bang dat je dat weer niet gaat lukken.
Je verlangt naar rust en naar even pas op de plaats temidden van de hectiek en de laatste loodjes voor de zomervakantie. Je wil graag even op adem komen. Een moment voor jezelf creëren waarin jij helemaal alle aandacht op jezelf kunt richten in plaats van je voortdurend bezig te houden met alles wat moet.

Waarom lukt het maar niet?

Je hebt al een paar dingen met jezelf afgesproken, maar het lukt je niet om ze echt vol te houden. Voor je het weet zit je jezelf weer op de kop dat je het niet goed doet, dat je weer in dezelfde valkuil bent gestapt, dat je het vast nooit gaat leren. Uit frustratie raas je wat om je heen en dan bijt je je weer vast in dat wat er allemaal nog moet, je werk, je kinderen, je huishouden.

Al die dingen die je met jezelf afspreekt komen vaak ook op het Moeten-lijstje in je hoofd. 'Ik moet het rustiger aan doen, ik moet meer slapen, ik moet meer sporten.' Daarvan raak je vaak nog meer in de stress in plaats van dat het je helpt. Want je doet het niet of je doet het maar een klein beetje.

Als je hiermee te lang doorgaat gaat dat op den duur ten koste van jezelf, dat weet je en dat voel je diep vanbinnen ook wel.  Maar je blijft in dit cirkeltje ronddraaien. Je blijft te hard werken, je stelt je gezin teleur. Of je moeheid neemt met de dag toe. Je komt steeds minder toe aan de leuke dingen en je sociale leven schiet er steeds weer bij in. 

Hoe zou het zijn als je vaker momentjes voor jezelf durft te nemen middenin de drukte van de dag. Voel je dat de ontspanning je al toelacht? Dat die zegt: ja doe maar, kom maar hier. 

 

Nee zeggen tegen dat wat je loslaat creëert ruimte voor een ja!

Een ja voor dat wat belangrijk voor je is, wat je voedt, wat je energie geeft.

Resultaten

Door de stilte – ochtend kom je tot nieuwe inzichten die je helpen andere keuzes te maken in je leven. Je voelt meer waar jij behoefte aan hebt. Je weet weer wat jij echt verlangt. En je komt tot hele praktische ideeën voor de stappen die jij met gemak kunt zetten en die precies bij jou en jouw situatie passen.

Je maakt de balans op van de eerste helft van 2018. Je laat los wat je niet meer dient en je maakt ruimte voor wat je gaat helpen bij het realiseren van je verlangens.  

Hoe doen we dat dan?

 • als je wat langer stil bent keer je dieper in jezelf en ga je herkennen waar die stilte zich bevindt en wat het je brengt, kalmte, inzicht, ontspanning, ruimte, wijsheid. ieder heeft hier zijn of haar eigen woorden voor en beleving bij. je verankert het zodanig dat je het in je dagelijks leven gemakkelijker toegankelijk voor je si. dat je jezelf minder snel verliest in de hectiek, dat je eerder opmerkt dat je weer ver bij jezelf vandaan bent beland of dat je weer veel in je hoofd zit. 
 • je kiest ook wat je loslaat, wat niet meer helpend voor je is. wat je bij de eerste helft van het jaar laat en in alle mildheid spreek je met jezelf af dat je de komende maanden gaat oefenen met wat jou helpt: vaker nee zeggen, meer momentjes voor jezelf nemen, op zoek gaan naar wat jou echt oplaadt, enz.
 • in het laatste deel van de ochtend besteden we expliciet aandacht aan hoe je dat gaat doen: kiezen voor dat wat helpend, energiegevend, helend is voor jou. en hoe je dit in kleine stapjes kunt inbouwen in jouw dag, in jouw week, in je maand, in de komende maanden. elke dag opnieuw met een milde maar vastberaden intentie. 

Reacties van deelnemers:

 

Ik kon in de stilte heel goed merken dat mijn adem stopt als ik aan het nadenken ben."

"Vertragen helpt me om bewust te worden van mijn lijf, gevoelens en gedachten. Ik kan me nu op mijn ademhaling richten om rust te vinden."

"Fijn om samen te zijn in de stilte, ervaringen te delen. En het ook heel praktisch te maken. Hier kan ik echt wat mee om meer rust in te bouwen."

"Ik vond het heel inspirerend. Marijke geeft veel ruimte en is een ankerpunt."

"Ik vind je heel rustig en respectvol. Je schept een goede sfeer van vertrouwen."

"Fijn de afwisseling tussen verdieping en praktisch."

 

Praktisch

 • Data 2018:
  • zondagochtend 9 december 
 • Data 2019: 
  • zondagochtend 24 maart 
  • zondagochtend 23 juni 
  • zondagochtend 22 september 
  • zondagochtend 1 december 
 • Tijden: van 9:30 - 13:00 uur. De deur is open vanaf 9:15, koffie en thee staan dan klaar. 
 • Locatie: Zwolle.
 • Minimaal 4 en maximaal 10 deelnemers. 
 • Kosten per persoon per keer € 47 inclusief locatie, begeleiding, koffie, thee, water, versnaperingen, excl. € 9,90 btw. 

 

Boek je in een keer meerdere stilte ochtenden dan zijn de kosten als volgt:

Bij 2 ochtenden: € 81 excl. btw. (i.p.v. € 94)
Bij 3 ochtenden: € 105 excl. btw. (i.p.v. € 141)
Bij 4 ochtenden: € 120 excl. btw. (i.p.v. € 188)

Heb je interesse, laat dan hieronder je gegevens achter dan ontvang je het aanmeldformulier. 

Ik zie ernaar uit je te ontmoeten.
Op naar meer rust, aandacht en plezier! 

Geef je hier op voor de stilte-ochtend en je ontvangt een inschrijfformulier

Hoe ziet de ochtend er uit?

Om 9:15 is de deur open en staat de koffie en thee klaar. 
Om 9:30 starten we met een inleiding, delen we onze verlangens bereiden we ons voor op de stilte. Dan zijn we 1,5 uur echt stil. We zitten, staan, bewegen, liggen, lopen en eten. Tijdens de stilte spreek ik zo nu en dan om de oefeningen te begeleiden. 
Na de stilte maken we een rustige overgang naar het praten en het weer in contact zijn met elkaar. In het laatste uur doen we verwerkingsoefeningen en is er ruimte om ervaringen en inzichten te delen. 
Om 13:00 sluiten we af. 

Geef je hier op voor de stilte-ochtend en je ontvangt een inschrijfformulier

Veelgestelde vragen


Kan dat wel samen gaan geoefende en ongeoefende mensen?

Jazeker kan dat. Ik geef voldoende begeleiding voor de ongeoefende mensen en er is voldoende stilte voor de meer ervaren mensen. Daarnaast doe jij op jouw geheel eigen wijze mee en zit jij in je eigen proces. Iedereen is anders en tegelijk komen we allemaal soortgelijke uitdagingen tegen.

Ben ik dan echt 1,5 uur stil?

Ja we zijn echt stil tijdens de stilte en maken geen contact met elkaar, zo help je elkaar ook om in de stilte te kunnen verblijven en verdiepen.


Ben ik wel bereikbaar?

Nee, je bent niet bereikbaar de gehele ochtend niet. In bepaalde gevallen kun je mijn mobiele nummer doorgeven.

MARIJKE WILLEMS
BEZIELD EN BETROKKEN WERKEN

Bezoekadres:
Bloemendalstraat 7
8011 PJ Zwolle
06 518 068 83
info@marijkewillems.nl

Postadres:
Almelose Kanaal 89,
8012 BX Zwolle

 

KvK Zwolle 8225851
BTW nr. NL147830424B01
IBAN Bank: NL87ABNA0440034256

 

VOLG ME