Skip to main content
Stop de tijd!

Stop de tijd!

“Pfff het is alweer bijna zomervakantie, wat gaat het toch snel zeg.”
Echt, ik kan mijn hoofd niet naar buiten steken of ik hoor het om me heen. Bij de kapper, op het schoolplein, bij collega-ondernemers.
Het is voor veel mensen ook een soort vanzelfsprekendheid om dit te zeggen. Een gedachteloos meemurmelen met wat je om je heen hoort. Zo zorgen we er echter met elkaar voor dat het ook snel gaat. 

Heb je de tijd?

We weten vaak niet dat het mogelijk is om zelf grip op tijd te hebben. De tijd is echter wat je er zelf van maakt. Jij hebt de tijd of niet. Het ene moment heb je nergens tijd voor en het andere moment heb je ineens een uur de tijd om je paspoort te zoeken omdat je die vandaag echt nodig hebt! 
Nee je hebt nu geen tijd om dat vervelende klusje van een kwartier te doen, maar je hebt blijkbaar wel tijd om een halfuur met de buurvrouw te kletsen die je toevallig tegenkomt op straat. Hoe kan dat? Die tijd heb je toch niet? En nu is die tijd er ineens wel.

Een half uur is een half uur, toch?

Terwijl je allebei een half uur zit te wachten gaat dat voor de een snel en voor de ander langzaam. Sec gezien is een half uur een half uur, niets meer en niets minder. Dit heeft te maken met hoe jij de tijd beleeft. Zit je te wachten op de uitslag van een onderzoek bij de dokter dan kan dat half uur heel lang duren voor jouw gevoel. Ga je ervan uit dat je wel een uur moet wachten tot je auto is gerepareerd en hij is na een half uur al klaar dan ging de tijd vast snel voor jou. En het is nog steeds datzelfde half uur van 30 minuten.

Wanneer vliegt de tijd aan je voorbij?

Als dezelfde tijdspanne zo verschillend kan voelen voor jou dan kun je hier dus ook zelf invloed op uitoefenen. Ga maar eens na bij jezelf wanneer de dagen heel snel gaan voor jou? Wanneer vliegen de weken aan je voorbij? 
Vaak is dat als je heel druk bent. Als je van het ene overleg naar het andere sjeest. Als er weinig ontspanningsmomenten zijn. Als je weinig diepere ervaringen hebt van vreugde, genieten of verbinding. Dus als je zo’n beetje oppervlakkig overal tussendoor glipt. En ook als je voortdurend bezig bent gedachteloos je routines te volgen van opstaan, je kinderen naar school brengen, de hond uitlaten, naar je werk gaan, je een slag in de rondte werken, naar huis gaan, gauw boodschappen doen, de kinderen ophalen, snel koken, je gezinstaken verrichten en intussen op je mobiel rondhangen, nog even wat werk afmaken en uitgeteld op de bank ploffen en series kijkend in slaap vallen.

Momentjes van contact met jezelf

Hoe anders beleef je een uur, een ochtend, een dag, een week als er momentjes van pauze zijn. Momentje van rust, van stilstaan, van achterom of vooruitkijken. Momentjes van weer even contact met jezelf hebben. Zodat je jezelf weer ervaart, een moment ruimte creëert. Zodat je weer voelt hoe het op dit moment met jou is. Zodat je je lijf kunt voelen, je adem en tot jezelf komt en opmerkt hoe je iets hebt beleefd, hoe een situatie op je werk of thuis was en wat dat met jou heeft gedaan. Zo kun je fijne momenten dieper beleven en de minder fijne momenten eveneens. Zo kom je weer bij je gevoel, je verlangens en behoeften. In plaats van door de waan van de dag geleefd te worden en geen grip op de tijd te ervaren, niet zelf aan het stuur te zitten, kun je bewustere keuzes in het moment maken. Hierdoor sta je meer middenin je leven, ervaar je de situaties in je leven diepgaander waardoor de tijd veel langzamer lijkt te gaan. 

De Adempauze

Wil jij de tijd graag stopzetten? Hieronder kun je de adempauze beluisteren. De adempauze is een korte effectieve oefening om jezelf te resetten temidden van de waan van de dag. Je brengt wat ruimte en aandacht in de ervaring van het moment zodat je minder wordt meegesleurd door de waan van de dag. 

Beluister de oefening hier:

Neem elke dag een adempauze en je zult merken dat de tijd minder snel aan je voorbijvliegt. Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen. En wat je allemaal beleeft als jij de tijd elke dag even stilzet. Laat je het me weten?