Skip to main content
Vertraag en je negatieve gedachten verdwijnen als sneeuw voor de zon

Vertraag en je negatieve gedachten verdwijnen als sneeuw voor de zon

Hier in Zwolle ligt nog steeds een lekker pak sneeuw. Geniet je er ook zo van? Of vind je het vooral heel vervelend en ben je in de ban van je negatieve gedachten erover zoals:
‘Bah straks wordt het weer zo’n blubberzooi!’
Of: ‘Ik vind het zo eng die gladheid, ik ga niet de straat op hoor.’
Of misschien breek je je hoofd wel hoe je nu op tijd op je afspraken moet komen?

Vertragen door de sneeuw

De sneeuw helpt mij om nog meer te vertragen maar dat doe ik eerst met enige tegenzin. Normaal zou ik mijn zoon uitzwaaien als hij op de fiets naar school springt, de hond uitlaten en hupsakee aan het werk gaan. Ik merk de gedachten in mijn hoofd op: ‘En nu, pfff moeten we zó vroeg vertrekken. Het zal wel heel koud zijn buiten en oh natuurlijk gaan we dat gedoe weer krijgen met al die skibroeken en handschoenen, bah dit wil ik niet.’

Je routines omgooien kost energie

Ik moet mijn hele ochtendpatroon omgooien. Dus scherper op de klok letten en ook eerder vertrekken. En alles gaat ook nog eens veel langzamer want skibroeken aan, waar zijn ook weer de handschoenen, kind helemaal aangekleed oh moet nog even plassen. En moeder met hond die intussen met enig ongeduld nog maar eens diep in- en uitademt want de klok tikt door.

Het is helemaal niet koud!

Pas als ik eenmaal buiten loop met kind, slee en hond kan ik de druk van de klok loslaten en zingend de slee voorttrekken. En, voel ik ineens, het is helemaal niet koud!
Heerlijk dat witte landschap, de hond geniet er ook van, zoonlief is superblij op de slee. ‘Kom op mam je kan het!’ roept hij als ik de slee de heuvel optrek. Ik geniet, ontspan en begin de dag met een grote glimlach. Wat de dag ook gaat brengen, ik heb er zin in!

Zelfde situatie, andere gedachten

Stel nu dat ik humeurig was geworden, ongeduldig was gebleven en was blijven mopperen op die sneeuw die zoveel ongemak met zich meebrengt. Ik garandeer je ik was op mijn zoon gaan mopperen, had de blijheid van de hond nauwelijks opgemerkt en bovenal was ik in mijn hoofd vol negatieve gedachten gebleven. Ik zou niet echt om me heen hebben gekeken, de witte sneeuw op de boomtakken hebben gemist en  het sprookjesachtige van de witte deken over het landschap niet hebben opgemerkt.
Nee dan zou ik vol zijn van alle gedachten over wat ik allemaal nog moet doen vandaag, piekeren over wat er gisteren mis ging, zeuren dat deze sledetocht me al zoveel tijd heeft ‘gekost’ en dat de rest van de dag me ook heel veel tijd gaat kosten.
Herken je dat? Negatieve gedachten hebben een fikse plakkracht. Als je er een te pakken hebt komt er in no time een andere bij. En voordat je het weet ben je er helemaal in verdwenen.

Me omwentelen in ellende

De situatie is natuurlijk niet anders geworden ofzo. Ik heb echter wel gekozen om er ànders mee om te gaan. Ik had natuurlijk met mijn allereerste gedachten van dat het zo vroeg en zo koud was en van al het ongemak mee kunnen gaan. En ik had er een heel negatief zwartkijkend gebeuren van kunnen maken. Ik had me heerlijk kunnen omwentelen in ellende en me een slachtoffer van de situatie kunnen voelen.
Wat dan natuurlijk weer goede voeding was geweest voor nog meer nare gedachten. Natuurlijk had ik dan een extra chocolaatje bij de koffie verdiend of kon ik achteraf helemaal rechtvaardigen waarom ik me een uur in mijn social media had verloren in plaats van aan het werk te gaan.
En echt zin in de dag? Nee dat had ik dan niet meer gehad.

Keuzemoment

En hier komt de kracht van mindfulness of aandachtbeoefening om de hoek kijken.
Door mijn allereerste negatieve gedachte op te merken komt er ruimte. Er ontstaat een keuzemoment. Door te stoppen en er aandacht aan te geven. Zonder te oordelen. Zo komt er ruimte om een bewuste reactie te kiezen.
In plaats van erop te re-ageren, kies je hoe je met de situatie omgaat.

Stoppen kun je leren

En dit kun je echt trainen. Elke keer vind ik dit weer zo’n mooi moment in de een coachtraject of training, wanneer mensen dit inzicht krijgen. Je hebt de keuze hoe jij met een situatie omgaat in plaats van je onbewust te laten leiden door je re-actiepatroon.

En dat keuzemoment creëer je door te leren stoppen en leren stoppen gaat veel gemakkelijker als je leert om te vertragen, om langzamer te leven.

Multitaskend door je dag

Als je gehaast leeft, van het een naar het ander rent, merk je je eigen gevoelens of gedachten nauwelijks op. Als je onderweg vooral op je mobiel doorbrengt, of pratend met anderen, of bezig bent met multi-multitasken, dan laat je je veel gemakkelijker meeslepen door alles wat er op je afkomt. Je bent dan niet echt present en maakt dan geen keuze. Je laat je gewoon leiden door anderen, door de prikkels, door je re-actie.

Je zegt sneller ja tegen je collega of je leidinggevende waardoor je in het weekend weer je werk moet afmaken. Je laat je meeslepen door je ongeduld en staat weer tegen je kind te schreeuwen wat je eigenlijk echt niet wil. Je hebt je agenda weer veel te vol gepland terwijl je je nog zo had voorgenomen om dagdelen te blokken en het rustiger aan te doen.

Kies je antwoord

Ben je met je aandacht echter meer in het moment dan kun je veel eerder opmerken wat een situatie met je doet en voorkomen dat je re-ageert op een manier die je eigenlijk niet wil.

Dus ga de kracht van vertragen, van langzaam, van slow, ga die kracht omarmen. Kies één ding, één activiteit die je elke dag vertraagd doet, met heel je aandacht. Bijvoorbeeld op de fiets naar je werk, koffiezetten, tandenpoetsen. Zo train je jezelf in trager leven en je zult steeds eerder opmerken waar jij je mee laat slepen door jouw eigen gedachten of door de prikkels van je omgeving.

Leer hoe jij op jouw manier kunt vertragen, hoe jij je bewust kunt worden van jouw automatische patronen

Wil je hier verder mee aan de slag? Nog slower leven en werken? En leren hoe jij dat op jouw eigen manier in jouw situatie en met jouw karakter kunt doen?

Zodat je zelf echt kunt kiezen in plaats van onbewust in situaties terecht te komen die jij helemaal niet wenst, die eigenlijk niet bij jou passen.

In de individuele mindfulnesstraining leer jij stap voor stap om zelf weer achter het stuur te kruipen en je minder druk te maken, minder in de waan van de dag mee te gaan zodat je meer rust in je hoofd en ruimte in je dag ervaart en met meer plezier in het moment kunt zijn.

Lees hier meer over de individuele mindfulnesstraining.