Skip to main content
Waar heb jij eigenlijk behoefte aan?

Waar heb jij eigenlijk behoefte aan?

Als je niet lekker in je vel zit, als je veel spanning hebt of gedoe ervaart, kijk dan ook eens naar jouw behoeften. Weet jij wat jouw behoeften zijn? En mag je die vervullen? Mogen die voorop staan? En welke (eigenlijk) niet? 

De invloed van jouw behoeften 

Hoe lekker zit jij in je vel? Wanneer de voor jou belangrijke behoeften niet worden vervuld – door jezelf, door een situatie of door een ander – dan ontstaat er stress of een persoonlijke crisis. 

Meditatie Guru Davidji zegt: “Stress is hoe je reageert als je behoeftes niet worden vervuld.”

En andersom kun je zeggen: jouw allerfijnste dagen, dat zijn de dagen waarop jij tijd hebt besteed aan jouw behoeften of waarin deze zijn vervuld. Als je jouw (basis)-verlangens kunt vervullen voel je je gelukkiger. 

Stressvolle tijden

Daarom is het juist in stressvolle of intense tijden ook wijs om je belangrijkste behoeften te vervullen. Dus om wel ervoor te kiezen om een uur te gaan wandelen. Of om die fijne vriend of vriendin op te zoeken, te gaan dansen of naar de sauna te gaan. Of gewoon om op tijd naar bed te gaan. Zo houd je balans en heb je de stevigheid en veerkracht die nodig is om je door deze periode heen te kunnen slaan. 
Het is belangrijk om je behoeften te vervullen, daardoor stijgt je energiepijl. Als je dat niet doet raak je op den duur uitgeput. 

Maar ja hoe doe je dat dan? 

Maar het is niet altijd eenvoudig om je eigen behoeften te kennen, laat staan ze te vervullen. De vragen ‘waar heb jij behoefte aan? Of wat heb jij nodig?’ zijn vragen die mijn cliënten vaak lastig vinden om te beantwoorden. Soms word je zo meegesleurd door de waan van de dag, door alles wat moet dat je niet meer goed bij jezelf kunt zijn. 

Schuldig

Voordat sommige behoeften zich maar melden heb je bijvoorbeeld al gedacht: ‘Oh nee dat kan niet, dat mag niet, dat is niet passend, dat is niet eerlijk tegenover die ander’. Je voelt je al snel schuldig of je schaamt je ervoor. Je eigen behoeften onderkennen en willen vervullen roept bij velen van ons een gevoel van egoïsme op. Het voor jezelf zorgen wordt niet altijd door anderen op waarde geschat. Of het conflicteert weer met hun behoeften. 
Gelukkig zijn het vaak de mensen die echt van je houden of het beste met je voor hebben degenen die je hierin ook echt kunnen supporten. 

Tip

Bedenk voor jezelf eens een behoefte die heel belangrijk voor je is. Waar je je ook echt aan oplaadt. Bijvoorbeeld contact met je vrienden, tijd voor jezelf, voldoende slaap, wandelen in het bos. Pik er eens een uit en plan die nu in. Zet hem op vandaag of op een van de komende dagen. Door bewust tijd vrij te maken voor jouw behoeften zorg je voor balans in je week. 

Herken je je in het bovenstaande? 

En vind je het lastig om jouw behoeften echt serieus te nemen?
Maak dan een afspraak bij me voor een gratis onlinegesprek. Ik help je graag jouw behoeften te ontdekken. In het gesprek kijk ik met je mee hoe jij jouw eerste kleine stapjes kunt zetten om deze dagelijks te vervullen. Zodat je minder stress hebt en lekkerder in je vel zit. 

Volg je me al op instagram? Daar deel ik dagelijks tips, inspiratie en verhalen om je niet gek te laten maken door de waan van de dag of door je eigen interne gedoe. 

*Photo by Zhang Kenny on Unsplash