Skip to main content
Wat is de kracht van de decembermaand?

Wat is de kracht van de decembermaand?

De decembermaand is eigenlijk een stille en rustige maand. Dat zou je niet zeggen als je om je heen kijkt naar alle overdaad aan feestjes, bijeenkomsten en cadeaus. Wij zijn echter onderdeel van de natuur en net als in de natuur gaat het deze maand over naar binnen keren.

Opruimen, afbouwen en loslaten

Het is een maand van opruimen, afbouwen en loslaten. Een maand waarin we in de leegte meer van ons authentieke zelf kunnen vinden. Een maand die je kan helpen oude illusies en beelden over jezelf los te laten. Een maand die je kan helpen om je te onthechten van gewoontes die je niet meer dienen, die niet meer zinvol zijn.

Niet invullen

Het gaat nu om het uithouden van de kaalheid, het niet in willen vullen, het niet weten waar het straks heengaat in het voorjaar.
Kijk eens naar buiten: de takken zijn kaal, alles wat groeit heeft zich teruggetrokken en laat los wat nu niet nodig is. Dat wat wordt losgelaten dient als humus voor de groei van de zaden en de terugkeer van de sapstromen straks in het voorjaar. Ogenschijnlijk gebeurt er nu niks. Aan de oppervlakte is niks te zien, is het kaal, naakt, dor. Onder de grond zijn er echter allerlei processen gaande waar wij geen weet van hebben. Autonome processen die je aan de natuur moet overlaten, waar je niet aan moet gaan zitten trekken en plukken. Die onderdeel zijn van het proces van de levensstroom: ontkiemen, groeien, bloeien, loslaten, afsterven, terugtrekken en weer opnieuw ontkiemen. Zo zijn er ook in onszelf ‘onder de grond’ processen gaande.

Ruimte maken voor jouw kern

December is daarom een maand waarin rust en stilte je helpen om de balans op te maken en het jaar af te ronden. Door op te ruimen, los te laten, je niet teveel op te vullen met allerlei dingen maak je ruimte voor deze processen, zonder je daar al teveel mee te bemoeien.

Zonder dat je echt weet wat er nu gaande is maak je ruimte. In deze ruimte die schoon en gezuiverd is van al het overbodige kun je langzaam maar zeker meer tot jouw kern komen. Leer je jouw essentie weer beter kennen. En weet je en voel je straks in januari weer wat jou werkelijk bezielt, wat echt bij jou past, wat jouw wensen en verlangens zijn, op welke wijze jij van betekenis bent, wat jouw waarden zijn in je leven. Zo kun je straks het nieuwe jaar in met een hernieuwde impuls, met een intentie die meer van binnenuit komt. Je weet waar je nee tegen gaat zeggen en je weet waar je meer aandacht aan wil schenken in het nieuwe jaar.

De stem van het ego

En wat doen wij in de tijd van kaalheid en naaktheid? Wij vullen onze leegte vaak maar al te graag op met: lekker en teveel eten, eindeloos tv kijken, een overdaad aan cadeaus kopen, je druk maken over het perfecte kerstdiner, de uitbundigste kerst- en oud en nieuw activiteiten opzoeken.

We vullen de leegte op want we zijn er bang voor. We willen de kaalheid niet zien want dat vinden we saai en we worden er somber van. Hier spreekt de stem van ons ego. Ons ego kan hier slecht tegen. Het wordt bang, want het gaat niet meer over ‘ik’. En het heeft geen controle over die autonome processen. Dus zoekt het manieren om de leegte op te vullen en om de controle te hebben.

Wat doe je dan wel?

Geniet van de kleine dingen en de gezellige tijd met de mensen die je lief zijn. Zo voed je jezelf en elkaar met warmte en liefde.
En zorg ook voor momenten van stilte en rust. Kijk waar het soms teveel wordt en neem daar een stapje terug. Zorg ook voor loze tijd, niet ingevulde momenten of dagen dat je gewoon lekker niks doet en wat aan lummelt. En als je de leegte in jezelf voelt en je voelt een impuls om hem op te vullen met lekker eten, iets moois kopen of de zoveelste kerstmarkt bezoeken, voel dan eens bij jezelf of je dit echt wil, of je ziel hier blij van wordt. Of het werkelijk jouw behoefte is. Ga bijvoorbeeld ‘s ochtend een uur wandelen in je eentje en ga ‘s middags samen naar de kerstmarkt. Of luister een poosje naar je allerfijnste muziek voordat je naar dat kerstdiner moet waar je toch een beetje tegenop ziet.

Zoek naar jouw balans, wat voor jou klopt en passend is. Doe de dingen zo, dat je van binnen nog voldoende leegte of ruimte voelt. Zodat jouw ziel, jouw kern de ruimte krijgt. En jij je leven weer in eigen hand kunt nemen in plaats van je te laten overspoelen door verwachtingen en afleidingen.

Zou jij ook dichter bij jezelf willen zijn?

Meer vanuit jouw bezieling in je leven en werk willen staan in plaats van aan de verwachtingen van anderen te voldoen en mee te gaan in de verleidingen van alle prikkels om je heen?

Herken je jouw patronen die je niet meer helpen maar waar je wel vast in blijft zitten? En zou je die graag los willen laten?

In een een-op-een gesprek, gratis en geheel vrijblijvend, help ik je graag. We kijken samen hoe jij meer vanuit jouw kern, vanuit jouw authentieke zelf kunt gaan leven. En ik geef je advies hoe jij jouw vastzittende gewoontepatronen los kunt leren laten. Je gaat naar huis met nieuwe inzichten en een bij jou passende oefening die je thuis direct kunt toepassen om meer vanuit jezelf te leven en te werken.

Mail me dan maken we een afspraak: info@marijkewillems.nl

Ik wens je een fijne en rustige decembermaand toe!