Skip to main content
Wil jij ook meer rust en ruimte in je agenda?

Wil jij ook meer rust en ruimte in je agenda?

Ik had haar al een aantal keren dringend geadviseerd om minder te werken en rustiger aan te doen. Ze had diverse spanningsklachten en sliep al tijden slecht. Ook haar concentratie bleef belabberd. En het lukte haar vooral niet om van het negatieve denken af te komen. 

Het was er weer niet van gekomen

Ja, zei ze dan, je hebt gelijk Marijke, ja ik weet dat ik dat moet doen, dat dat beter voor me is. En dan keken we samen naar hoe ze dat het beste aan kon pakken. Maar elke keer als ze bij me terugkwam was het er toch weer niet van gekomen. Ze zat zo vast in haar overtuigingen dat het elke keer niet uitkwam om minder te werken. En dat ze het eigenlijk ook nog niet echt nodig had want ze was immers drie maanden geleden nog een weekje weg geweest. 

Durfde ze het aan om te stoppen?

En ik snap het ook wel want echt ineens stoppen met racen en jagen is vaak spannend, want ja wat moet je dan? En wat ga je eigenlijk allemaal voelen als je tot rust komt? Ergens weet je ook wel dat je eigenlijk aan het weglopen bent voor bepaalde dingen. 

Op een dag kwam ze echter bij me en vertelde dat ze een weekendje weg was geweest met een vriendin en dat ze een paar dagen vrij had genomen voor zichzelf. En dat ze nu pas echt voelde hoe fijn dit was en dat ze nog helemaal geen zin had in werken. Hoe blij werd ik hiervan! Ze had het aangedurfd om te stoppen met zichzelf voorbij te rennen. En gelukkig kon ze de rust en ontspanning ook voelen en toelaten. 

Kijk vanuit je gevoel van rust naar je planning

Herken jij je hierin dat je moeite hebt met het inplannen van vrije tijd voor jezelf? Zorg dan dat je nu – terwijl je vakantie hebt of nu je de rust van je vakantieperiode nog ervaart – je agenda erbij pakt. Ga nu naar de komende maanden kijken en kijk dan vanuit dit gevoel van rust naar je planning. Waar zitten je piekmomenten en waar kun je ruimte voor jezelf inplannen? Nu zit je namelijk heel waarschijnlijk in de overtuiging dat rust en ontspanning goed en fijn voor je zijn. Als je straks weer middenin de hectiek van het werk en de volle dagen zit ga je de overtuiging dat rust niet kan, nu niet uitkomt en eigenlijk nooit uitkomt, veel meer geloven. 

*Photo by Andrew Neel on Unsplash