Skip to main content
Zo kom je af van al dat moeten

Zo kom je af van al dat moeten

Heb jij ook zo’n vervelend stemmetje in je hoofd dat stelselmatig elke zin begint met: “Ik moet …” Dat niet méér creativiteit in zich heeft dan de variaties: “ik zou eigenlijk moeten …” en: “ik had … moeten doen.”

Dat stemmetje maakt je gefrustreerd, ontevreden, laat je slecht voelen over jezelf, jaagt je op, laat je piekeren. Gek worden we ervan! En toch blijven we die zinnetjes herhalen. We luisteren er zelfs naar.

En hiermee bezorgen we onszelf nog meer onrust en gepieker. Het is nooit goed genoeg. Is het een af, dan moet je alweer het volgende van jezelf. Ben je een keer mooi opgeschoten met je todo-list, dan ga je niet even lekker zitten. Nee dan heb je juist extra tijd over om nog meer te doen van wat er allemaal nog moet. Jippie!

Maar echt happy word je hier niet van. Je voelt je tekortschieten, waar je je weer schuldig over voelt. Je schaamt je voor de dingen die je niet goed doet of niet af krijgt. En je gaat nog meer moeten van jezelf om van dat vervelende gevoel af te komen.

Moeten verkrampt

Moeten verkrampt je. Het beneemt je de adem. Merk maar eens op in je lijf als je dit lijstje opzegt in je hoofd: ik moet nog een afspraak maken met die vriendin, ik moet nog met juf praten voor mijn kind, ik moet die afscheidsborrel van mijn collega nog regelen, ik moet mijn mailbox opruimen, ik moet de laatste berichten van drie groepsapps nog lezen en antwoord geven, ik moet mijn man helpen herinneren dat hij die afspraak van morgen niet vergeet. Wat merk jij als je dit leest? Ik voel al een knoop in mijn buik komen, mijn adem gaat vastzitten en mijn schouders trekken zich op. As ik dit achterelkaar oplees kom ik in een soort help!! – stand terecht. Hoe is dat bij jou?

Het moeten zet je lijf en je geest vast en op de lange duur kom je er juist niet door in de actie. Zet het jou juist helemaal vast. Je krijgt steeds meer weerstand, je verzet je, je denkt dat gaat me allemaal niet lukken. Met als gevolg dat je gaat uitstellen met alle stress en spanningen als gevolg. Of juist heel hard en gespannen aan het werk gaat.

Haasten en jagen

Wanneer je je door al dit moeten op laat jagen wordt het moeten nog groter. Door te haasten land je minder in je lijf en heb je een hogere ademhaling. Er is geen ruimte om te zakken, om wat te ontspannen. Dus blijf je in je hoofd zitten en laat je je voortdurend leiden door je gedachten. Hierdoor blijf je in een voortdurende staat van stress en spanning. Haastige spoed is zelden goed en dat geldt ook voor je gedachten.

Door de haast schiet je ook gemakkelijker in de automatische piloot. Die piloot die altijd ja zegt terwijl hij nee bedoelt. Dit toch een tandje harder gaat werken voor de baas terwijl hij knettermoe is. Die toch weer werk mee naar huis neemt terwijl hij thuis heeft beloofd dat niet meer te doen.

Opgejaagd door wat je allemaal moet is er geen ruimte om even na te denken. Om even te voelen bij jezelf hoe het met je is. Om je even te herinneren wat je ook alweer met jezelf of met je dierbaren had afgesproken.

Hoe kom ik van al dat moeten?

Een eerste stap dus om dit grote moeten te doorbreken is om je ervan bewust te worden. Dat doe je door even te stoppen, even achterover te leunen. Dit helpt je om de automatische piloot eerder te doorzien.
Doe dat meteen maar eens even: leun 1 minuut achterover, rek je armen uit, adem diep in en uit en blijf zo even achterovergeleund zitten. Pffff, even uitblazen. Je lijf kan ontspannen, je adem kan zakken en heel misschien kun je nu met ietsje meer afstand naar je grote moetenlijst kijken. En heeeeel misschien zie je ineens een ding waarvan je denkt: belachelijk! Dat is helemaal niet nodig. Of: dat moet ik niet doen, dat is de taak van die ander. Of: nou dat hoeft helemaal niet nú te gebeuren, dat kan ook echt wel volgende week. Nu je even uit die moeten-trein stapt kun je wat meer relativeren. Nu de stresshormonen een beetje wegebben kun je met een rustiger mind naar je moetenlijst kijken.

Wat wil je?

Minder moeten doe je ook door meer te willen. Verleg je focus naar wat je wil. Wat is jouw verlangen?

Bij alles wat er moet van jezelf, wat er op je nek zit, vraag je daarvan eens af:

  • wil ik dat?
  • willen wij dat?
  • moet dat echt?
  • moet dat nu?
  • wat moet er echt?

Dan kan er wat meer ruimte komen. Je schrapt eens wat van je lijstje, je legt eens een taak bij een ander neer. En wie weet komt er een moment dat je zegt: ‘Zo, dit is wel genoeg voor nu’.

En je komt erachter dat onder moeten ook vaak een willen zit. Een wens, een verlangen, een behoefte, iets wat jij fijn vindt. Kijk maar eens:

  • Ik moet nog stofzuigen: ik vind het fijn in een schoon huis te leven.
  • Ik moet mijn vriendin bellen: Ik houd van mijn vriendin en ik heb haar al een poosje niet meer gesproken en ik ben benieuwd hoe het met haar is.
  • Ik moet nog boodschappen doen: ik wil graag gezond eten op tafel zetten.

Schrijf het op

Een ander hulpmiddel om minder te moeten: schrijf alles op wat er in je hoofd opkomt wat jij allemaal moet. Leg het weg en denk er even niet meer aan. Het staat op papier, die bewaart het voor je dus je hoeft het in je hoofd niet allemaal te onthouden, te herhalen of er hele discussies met jezelf over te houden. Je hebt een opgeruimd hoofd waardoor je veel meer in het hier en nu kunt zijn. Je bent veel vrolijker en gezelliger en je staat meer open voor nieuwe ervaringen en leuke situaties.

Oefen met minder moeten

En neem het allemaal niet te serieus. Oefen gewoon eens met minder moeten.

En daar zit meteen nog een aanwijzing hoe je minder kunt moeten van je zelf. Namelijk het magische woord oefenen. 

Dit heeft mij in de loop der jaren zo enorm geholpen om minder te moeten van mezelf, om minder perfectionistisch te zijn en de lat minder hoog te leggen.

Door de te oefenen wordt alles vanzelf een stuk minder serieus. Je mag vallen en ook weer opstaan. Je mag er om lachen want tja je hebt geoefend, dus je kon het nog niet. Je mag leren. Je mag vragen stellen, je mag spelen. Spelen met minder moeten, wie wil dat nou niet?

Je krijgt er een vrijer gevoel van. En wat hou ik van vrijheid! Vrijheid in je hoofd, vrijheid in je hart. Dat je alle vrijheid hebt om je gevoel te volgen, om jouw eigen wijze hoofd en hart te volgen. Om dat te doen wat jou op dit moment het fijnste of het beste lijkt. En niet omdat een of ander oncreatief stemmetje in je hoofd zegt dat je iets moet.

 

Wil je meer hulp om minder te moeten van jezelf?

In een gratis en vrijblijvend coachgesprek help ik je hoe jij in jouw situatie minder luistert naar dat stemmetje in je hoofd en hoe je met meer ontspanning en plezier met je dagelijkse taken omgaat.

Laat hier je gegevens achter, dan neem ik contact met je op om een gesprek in te plannen.

 

Of mail me op: info@marijkewillems.nl