Skip to main content
Zorg goed voor jezelf tijdens de eindsprint

Zorg goed voor jezelf tijdens de eindsprint

Net alsof ik je vraag om een rond vierkantje te tekenen. Want juist in de laatste paar weken van het schooljaar ga je sprinten. Voor jezelf zorgen, hoezo? De finish is namelijk al in zicht. Maar juist deze laatste periode is onvoorspelbaar, vol onrust en extra moeheid. Dat kost meer energie. Als je dan ook nog gaat sprinten ga je nog meer energie gebruiken.

Waar leidt dit toe? Juist, overbelasting, uitputting. En dan kun je die eerste vakantieweek wel op je buik schrijven.

Een hardloper gaat pas sprinten als hij zeker weet dat hij op het laatste stuk niet nog een zwaar parcours doormoet, of als er nog veel gedaald en geklommen moet worden. Een laatste sprint is pas effectief als je precies weet wat je kunt verwachten. En dat weet je in deze periode niet.

Wat zorgt nou voor die extra drukte en stress?

Er zijn een aantal factoren die voor onvoorspelbaarheid, extra drukte en stress zorgen in deze laatste maanden:

  • De onzekerheid voor jezelf en voor het hele team, welke klas krijg je volgend jaar? Je hebt er niet altijd evenveel invloed op, je kunt je wensen inbrengen maar je moet maar afwachten. Wellicht heb je verschil van mening met je directeur of vind je het lastig om je wensen over meer of minder werken op tafel te leggen. Of vind je dat jij nu echt toe bent aan die ene groep.
  • Intussen vragen ook kinderen en ouders je sinds de meivakantie steeds vaker bij wie ze in de klas komen volgend jaar. Ook dat zorgt voor onrust in de klas.
  • Concentratie en motivatie nemen af bij de kinderen. Het einde van het jaar is in zicht, ik kan het nu toch niet meer mooier maken dan het is, het is allemaal herhaling, volgend jaar zien we wel weer. Of kinderen hebben gewoon geen zin om te werken met dit mooie weer, tja wie wel?
  • Zowel kinderen als leerkrachten zijn vermoeider. De avonden zijn lang en licht, kinderen slapen laat in. En ook veel volwassenen genieten van de lekkere lange avonden of kunnen niet slapen vanwege de warmte, de muggen of het licht.
  • Het is ook een periode van allerlei leuke activiteiten: de avondvierdaagse, kamp, schoolreisje, juffen dag, modderdag, watergevechten bij mooi weer, ’s avonds nog even zwemmen. Superleuk natuurlijk maar ook drukke en soms vermoeiende activiteiten. Iedereen raakt uit zijn ritme, en om in de klas de structuur en orde erin te houden is dan een extra uitdaging.
  • Door deze moeheid, de onrust en de lenteprikkels reageren kinderen sneller heftiger op elkaar. En ook als leerkracht heb je minder geduld.
  • Tenslotte zit de takenlijst vol met:
    • De laatste rapportenronde, extra overgangsgesprekken.
    • Alle administratie van dit schooljaar die moet worden afgerond.
    • Het volgende schooljaar moet worden ingepland en voorbereid.
    • Extra vergaderingen met je team over de groepsindelingen, verdeling van taken.
    • Taken en projecten moeten nog worden afgerond. Evaluaties worden gedaan.

Je gaat dus niet spinten in deze laatste maanden maar goed voor jezelf zorgen. Zodat ook die eerste vakantieweek als vakantie voelt en je niet alleen de achterkant van je oogleden bekijkt.

Hoe kun je goed voor jezelf zorgen in deze laatste maanden?

Een aantal tips:

  • Ga eerst ’s avonds lekker wandelen en ga pas daarna je favo serie kijken. Wandelen helpt je om de stress van de dag je lijf te verlaten. In plaats van dat je de volgende ochtend al direct op een gemiddeld stressniveau zit help je jezelf om op of in de buurt van de nullijn te beginnen.
  • Als je per se ’s avonds nog moet werken, spreek dan in elk geval met jezelf af hoeveel avonden, neem je partner en/of gezin hierin mee zodat ze je eraan helpen houden. Bijvoorbeeld alleen op dinsdag en donderdagavond en dan tot uiterlijk 10 uur. Daarna neem je dan nog een ontspanningsmomentje. Want ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik tot 22:00 of later heb gewerkt dan kan ik echt niet direct slapen en heb ik eerst nog wat omschakeltijd nodig. Kopje thee op de bank, boek lezen, even kletsen, of wat voor jou ook maar ontspannend is.
  • Zorg ook overdag voor rustmomentjes voor jezelf in de klas: blijf een minuutje zitten terwijl de kinderen aan het werk zijn en beweeg je schouders en adem een paar keer diep in en uit. Als je je fysiek erg moe voelt doe dan eens een dag alsof je een gebroken been hebt: in plaats van dat jij elke keer de klas rondgaat, komen kinderen bij jou. Tijdens je pleindienst ga je op een bankje zitten en je komt er alleen vanaf voor echte noodsituaties. Dat mag best voor een dagje. Die leerling die zo gebaat is bij af en toe een rondje door de school lopen tijdens een les laat je vandaag wat vaker iets voor jou ophalen. Win-win.
  • Doe samen met de kinderen tussendoor een ontspanningsoefening of mindful momentje in de klas. Zo help je de kinderen om ook hun stressniveau te verlagen en bij moeheid om weer wat frisser in het hoofd te raken.
  • Bespreek eens met die ene collega die er altijd zo fris en fruitig uitziet hoe hij of zij dat doen, relaxed omgaan met deze laatste periode.
  • Zorg actief voor een fijne en gezellige sfeer in de klas. Doe bijvoorbeeld op maandag een moppentrommel, op dinsdag populaire dansjes, op woensdag kijk je foto’s terug van de klas van afgelopen jaar, op donderdag doe je opdrachten met complimentjes, kwaliteiten en talenten en op vrijdag maak je samen muziek, zing je liedjes.

Hulp nodig bij je zelfzorg?

Merk je dat je nog wel wat meer zorg voor jezelf kunt gebruiken?
Vind je het moeilijk om in de vakantie je werk los te laten?
Zou je heel graag ook in de eerste week al een vakantiegevoel willen hebben?

Kijk dan eens of een gratis en vrijblijvend ‘Geef les zonder stress’ gesprek wat voor jou is.

Je kunt eenvoudig je naam en mailadres achterlaten en ik neem contact met je op om een afspraak te maken.

Samen kijken we dan naar wat voor jou de meeste stress veroorzaakt en samen zoeken we naar meer mogelijkheden waar je rustmomenten kunt inbouwen en beter voor jezelf kunt zorgen. Rustmomenten die precies bij jou als persoon en bij jouw werksituatie passen. Zodat je ze ook daadwerkelijk gaat toepassen.

Ik kan je takenlijst niet kleiner maken, ik kan je wel helpen er meer ontspannen mee om te gaan. Ik kan ook de extra vergaderingen en oudergesprekken niet verminderen voor je, ik kan wel samen met jou kijken hoe je ze op jouw manier aanpakt zodat je er minder stress en spanningen van hebt.

Laat hier je gegevens achter, dan neem ik contact met je op om een gesprek in te plannen.